Saeimas komisija: koledžas ir būtiska augstākās izglītības sistēmas daļa

(19.05.2010.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien, 19.maijā, pēc tikšanās ar atbildīgajām amatpersonām un nozares pārstāvjiem pauda pārliecību, ka koledžu loma Latvijas augstākās izglītības sistēmā ir ļoti būtiska.

„Koledžu sabiedriskā nozīme ir ļoti augsta, tādēļ koledžu izglītība ir jāatbalsta. Īpaši svarīga tā ir kļuvusi šajā ekonomiski grūtajā laikā, jo ļauj kvalificēti sagatavotiem cilvēkiem pēc iespējas ātrāk nonākt darba tirgū,” pauž komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš.

J.Strazdiņš informēja, ka komisija šodien sasauca sēdi, lai diskutētu par koledžu lomu augstākās izglītības sistēmā saistībā ar jauno Augstākās izglītības likumu, pie kura patlaban strādā komisija. Deputāti bija vienisprātis, ka koledžas kā profesionālas augstākās izglītības iestādes sagatavo mūsu darba tirgum ļoti nepieciešamus speciālistus.

Komisijas deputāti pauda atbalstu koledžu vadību ierosinājumam ieviest izglītības sistēmā terminu „asociētais bakalaurs”. J.Strazdiņš uzsvēra, ka daudzās valstīs koledžu absolventus sauc par asociētajiem bakalauriem un arī Latvijā būtu lietderīgi ieviest šādu asociēto bakalauru, kas ļautu precizēt koledžu vietu augstās izglītības sistēmā. Atbildīgā nozares ministrija pauda apņēmību sakārtot arī struktūrfondu līdzfinansējuma jautājumu, lai koledžas pēc pievienošanās augstskolām un to juridiskā statusa maiņas varēti saņemt attīstībai nepieciešamo Eiropas Savienības naudu.

Komisijas sēdē arī izskanēja viedoklis, ka daudzas augstskolas vēl joprojām nevēlas atzīt koledžas kā pirmā līmeņa augstākās izglītības iestādes statusu. „Daudzām koledžām ir augsts prestižs, augsta mācību kvalitāte un arī darba devēji uzticas to diplomiem,” uzsvēra J.Strazdiņš, norādot, ka aizvien vairāk studentu izvēlas studēt tieši koledžās. Vienlaikus komisijas priekšsēdētājs akcentēja, ka katrai koledžai pašai ir jādomā par savu programmu kvalitāti, lai nodrošinātu to konkurētspēju.

Patlaban Latvijā darbojas 18 valsts un 8 privātās koledžās, kurās mācās 11 procenti no visiem studentiem. Statistikas dati liecina, ka neskatoties uz studentu skaita samazinājumu augstākās izglītības iestādēs, koledžas līmeņa studiju programmās studējošo īpatsvaram ir tendence pieaugt. Tas apliecina, ka koledžas ir ieņēmušas stabilu vietu kopējā valsts izglītības sistēmā, norādīja Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde