Plāno vienkāršot iedzīvotāju ienākumu deklarēšanu VID

(12.05.2010.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 12.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kas paredz vienkāršot ienākumu deklarēšanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) tiem iedzīvotājiem, kuriem tas ir jādara obligāti.

Ierosinātās izmaiņas paredz, ka ienākumu deklarācijā iedzīvotājiem būs jānorāda tikai tā informācija, kas nav pieejama citās valsts informācijas sistēmās. Līdz ar to nodokļu administrācijai pārējās nepieciešamās ziņas būs jāiegūst no citiem valsts reģistriem.

Spēkā esošais regulējums nosaka, ka gada ienākumu deklarācija obligāti jāiesniedz individuālajiem uzņēmējiem, zemnieku saimniecību īpašniekiem un citiem saimnieciskās darbības veicējiem, kā arī ārvalstīs strādājošajiem un iedzīvotājiem, kas papildus darba algai saņēmuši autoratlīdzību.

Patlaban iedzīvotājiem, aizpildot ienākumu deklarāciju, jāsniedz arī ziņas, kas jau atrodas dažādos reģistros un pieejamas arī VID. Tādējādi, sniedzot informāciju atkārtoti, iedzīvotājiem tiek radītas neērtības un deklarāciju aizpildītāji tiek sodīti par datu neatbilstību VID datu bāzēs esošajai informācijai, norāda likumprojekta autori. Deklarēšanas vienkāršošana ļautu arī ekonomēt VID finanšu un administratīvos resursus, ko patlaban tērē atkārtotai datu apkopošanai deklarācijās.

Par grozījumiem likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt