Saeimas komisijas: PVN piemērošanas kārtībai jābūt saprotamākai

(12.05.2010.)

Pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas procesi mazajiem un vidējiem uzņēmējiem ir pārāk sarežģīti un nesaprotami, secināja Saeimas Eiropas lietu komisijas un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti kopīgā sēdē trešdien, 12.maijā, apspriežot pievienotās vērtības nodokļa likuma prasības uzņēmējiem.

„Pievienotās vērtības nodokļa piemērošana ir sarežģīta, uzņēmēji to neizprot un neviens Valsts ieņēmumu dienestā viņiem nevar saprotami izskaidrot likuma prasību nianses. Tie ir nopietnākie šķēršļi nodokļu administrēšanā, un steidzami ir jādomā, kā uzlabot un vienkāršot pastāvošo komplicēto kārtību,” atzina Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. Viņa arī norādīja, ka „procedūru vienkāršošana ir atbildīgo ierēdņu kompetencē, bet neatsveramu ieguldījumu dotu arī tie cilvēki, kuri ikdienā saskaras ar nodokļu jautājumiem, jo viņi vislabāk zinās, kā to izdarīt”.  

Deputāti vienojās aicināt atbildīgo Finanšu ministriju vienkāršot pievienotās vērtības nodokļa administrēšanu mazajiem un vidējiem uzņēmējiem, šajā procesā iesaistot profesionāļus - gan nodokļu inspektorus, gan pašus uzņēmējus.

„Eiropas Savienības pievienotās vērtības nodokļa direktīva tikai nosaka virzienus, un mums pašiem ir aktīvi jāstrādā, lai nodokļa administrēšana un piemērošana būtu vienkārša un nodokļa maksātājiem saprotama,” pauda V.Paegle. 

Kopīgajā sēdē deputāti uzsvēra, ka pašlaik ekonomikas atveseļošanas kontekstā jebkurā jautājumā, kas skar uzņēmējdarbību, ir būtiski runāt ar uzņēmējiem un uzklausīt viņu viedokli.   

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā