Saeima pieņem jaunu Zemessardzes likumu

(06.05.2010.)

Saeima ceturtdien, 6.maijā, galīgajā lasījumā atbalstīja jaunu Zemessardzes likumu. Likums izstrādāts, lai precīzāk definētu Zemessardzes uzdevumus un lomu valsts aizsardzības sistēmā, kā arī nodrošinātu zemessargu līdzdalību kolektīvās drošības, teritoriālās aizsardzības un sabiedrības drošības pasākumos.
 
Ņemot vērā, ka pēdējos gados būtiski mainījušies Zemessardzes uzdevumi, tās vieta valsts aizsardzības sistēmā, pakļautība un struktūra, 1993.gadā pieņemtais likums „Par Latvijas Republikas Zemessardzi” bija novecojis un tā līdzšinējā redakcija nespēja pilnvērtīgi regulēt Zemessardzes darbu.

Jaunais likums paredz, ka Zemessardze pilda dažādus valsts aizsardzības uzdevumus, piemēram, Nacionālo bruņoto spēku kaujas atbalstu un kaujas nodrošinājumu, kā arī sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanu. Zemessardze piedalās arī starptautiskajās operācijās un ātrās reaģēšanas spēkos.

Ņemot vērā, ka zemessargu uzdevumi idejiski arvien vairāk tiek pietuvināti profesionālā dienesta karavīru uzdevumiem, likums izstrādāts tā, lai vienādos apstākļos zemessargu tiesības un sociālās garantijas būtu līdzvērtīgas profesionālā dienesta karavīru tiesībām un garantijām. Likums skaidri definē zemessarga statusu, ļaujot nodrošināt noteiktas sociālās garantijas atkarībā no zemessarga iesaistīšanās veida Zemessardzes uzdevumu izpildē.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā