Saeima rīt lems par grozījumiem likumā „Par akcīzes nodokli”

(21.04.2010.)

Saeima ceturtdien, 22.aprīlī, otrajā galīgajā lasījumā lems par grozījumiem likumā „Par akcīzes nodokli”, kas paredz atbrīvot no akcīzes nodokļa lauksaimniecībā izmantojamo dīzeļdegvielu.

Izmaiņas likumā nosaka, ka lauksaimnieki no šī gada 1.jūlija dīzeļdegvielu bez akcīzes nodokļa varēs iegādāties akcīzes preču noliktavās un degvielas vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības vietās.

Atbrīvojumu no akcīzes nodokļa degvielai varēs saņemt tikai par tādu lauksaimniecībā izmantojamo zemi, kas ir deklarēta vienotā platību maksājuma saņemšanai. Tāpat akcīzes nodoklis nebūs jāmaksā, ja dīzeļdegvielu izmanto meža vai purva zemes apstrādei, audzējot dzērvenes vai mellenes. Vienā saimnieciskajā gadā zemnieki bez akcīzes nodokļa varēs iegādāties 100 litrus dīzeļdegvielas par katru atbalstam deklarēto hektāru.

Lai saņemtu akcīzes nodokļa atbrīvojumu, lauksaimniekiem būs jāiesniedz iesniegums Lauku atbalsta dienestā, kas lems par piešķiramā dīzeļdegvielas iegādes limita apmēru. Zemniekiem jābūt reģistrētiem kā nodokļu maksātājiem.

Grozījumi izstrādāti, ņemot vērā, ka līdz šim Valsts ieņēmumu dienests lauksaimniekiem atmaksāja par degvielu samaksāto akcīzes nodokli, kas prasīja ievērojamus administratīvos resursus.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas virzītie grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli” arī paredz pārcelt akcīzes nodokļa dabasgāzei piemērošanas uzsākšanu no šī gada 1.maija uz 1.jūliju. Tas nepieciešams, lai akciju sabiedrība „Latvijas Gāze” tehniski varētu piemērot un aprēķināt budžetā maksājamo akcīzes nodokli, pārskatīt tarifus par dabasgāzi un savlaicīgi informēt lietotājus par gaidāmajām izmaiņām.

Plānots, ka ar akcīzes nodokli neapliks dabasgāzi, ko izmanto gāzes apgādes sistēmas tehnoloģiskajām vajadzībām, lauksaimniecībā izmantojamās zemes segto platību siltumapgādei, rūpnieciskās ražošanas tehnoloģiskajiem procesiem, elektroenerģijas ražošanai un mineraloģiskiem procesiem.

Paredzēts, ka grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli” stāsies spēkā šī gada 1.maijā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt