Saeimas komisija: ar Latvijā izsniegtu kompetences apliecību vilcienu mašīnisti varēs strādāt visā Eiropas Savienībā

(20.04.2010.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 20.aprīlī, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”. Tie paredz, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts izsniegta mašīnista kompetences apliecība ir izmantojama visā ES teritorijā, neveicot profesionālās kvalifikācijas atzīšanas procedūras.

Plānots, ka jaunas vienota parauga apliecības vilcienu vadītāji visā Eiropas Savienībā varēs saņemt no 2011.gada 1.novembra.

Tādējādi, lai varētu strādāt citās ES valstīs, Latvijas vilcienu vadītājiem būs derīga Latvijā izdota kompetences apliecība. Arī citu ES dalībvalstu dzelzceļa transporta profesiju pārstāvji Latvijā varēs strādāt bez profesionālās kvalifikācijas atzīšanas, kas patlaban ir nepieciešama saskaņā ar spēkā esošo kārtību.

Līdz 2018.gada beigām paredzēts pārejas periods, kurā Latvijā derīgas būs gan jaunā parauga apliecības, gan līdz šim izdotais profesionālās kvalifikācijas sertifikāts. 

Likuma grozījumi izstrādāti, pārņemot ES direktīvu par to vilcienu vadītāju sertifikāciju, kuri vada lokomotīves un vilcienus Kopienas dzelzceļu sistēmā. 

Lai paātrinātu direktīvas pārņemšanu, komisijas deputāti nolēma likumprojektā iekļautās normas kā priekšlikumus iekļaut citā likumprojektā „Grozījumi likumā „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”, ko komisija gatavo izskatīšanai otrajā lasījumā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt