Saeimas deputāti Vašingtonā tiksies ar ietekmīgiem ASV politiķiem

(19.03.2010.)

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti nākamnedēļ dosies uz ASV, lai stiprinātu politiskos kontaktus un veicinātu ASV sadarbību ar Latviju. ASV galvaspilsētā Vašingtonā deputātiem plānotas tikšanās ar ietekmīgiem kongresmeņiem, senatoriem un ASV Valsts departamenta pārstāvjiem, kā arī citām amatpersonām.

„Uz ASV dodamies, lai atjaunotu līdzšinējos un veidotu jaunus politiskos kontaktus, kā arī lai ASV politiskajās aprindās uzturētu interesi par Latviju un Baltijas reģionu kopumā,” skaidro komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

„Vizītes programma veidota maksimāli daudzpusīga, lai aptvertu pēc iespējas vairāk Latvijai būtisku jautājumu. Īpaši svarīgas būs tikšanās ar ASV prezidenta pārstāvētās demokrātu partijas kongresmeņiem, tostarp, Bilu Delahantu un Džonu Teneru. Protams, tiksimies arī ar senajiem Baltijas draugiem republikāņu senatoriem Džonu Makeinu un Džordžu Voinoviču. Tāpat plānota tikšanās ar ASV prezidenta administrācijas pārstāvi Maiklu Strautmani, kuram ir īpaša interese par Latviju, jo viņš audzis latviešu ģimenē,” norāda A.Bērziņš.

Vizītē ASV no 22. līdz 25.martam uzturēsies Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (LPP/LC), komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Eglītis (TP), deputāti Vaira Paegle (PS) un Uldis-Ivars Grava (JL).

Vizītes laikā plānots pārrunāt Latvijas un ASV divpusējo attiecību dinamiku, tostarp parlamentāros sakarus un sadarbību, kā arī iespējas piesaistīt jaunas ASV investīcijas Latvijā. Īpaša uzmanība tiks pievērsta gaidāmajai NATO Parlamentārās Asamblejas sesijai, kas šī gada pavasarī notiks Rīgā.

Plānotas tikšanās ar ASV Pārstāvju palātas Eiropas jautājumu apakškomitejas vadītāju, demokrātu kongresmeni Bilu Delahantu (Bill Delahunt), NATO Parlamentārās Asamblejas prezidentu, demokrātu kongresmeni Džonu Teneru (John Tanner), ASV Pārstāvju palātas Āzijas (t.sk. Centrālāzijas) jautājumu apakškomitejas vadītāju, demokrātu kongresmeni Eni Faleomavaegu (Eni Faleomavaega) un ASV Helsinku komitejas vadītāja vietnieku, demokrātu kongresmeni Elsī Heistingsu (Alcee Hastings).

Saeimas deputāti tiksies arī ar republikāņu senatoriem Džonu Makeinu (John McCain), Džordžu Voinoviču (George Voinovich), Ričardu Lageru (Richard Lugar) un republikāņu kongresmeni Džonu Šimkusu (John Shimkus).

Tāpat Saeimas deputāti tiksies ar ASV Valsts sekretāres palīga vietnieci Pamelu Kvanrudu (Pamela Quanrud), kura ASV Valsts departamentā atbildīga par Eiropas politiku, kā arī ar ASV Nacionālās drošības padomes Krievijas jautājumu direktori Lesliju Heidenu (Leslie Hayden).


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt