Saeimas komisija mudina meklēt sabiedrotos stratēģijas „ES 2020”

(12.03.2010.)

Saeimas Eiropas lietu komisija mudina Latvijas atbildīgās institūcijas aktīvi meklēt sabiedrotos citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, lai jaunā ES stratēģiskās plānošanas dokumenta „ES 2020” izstrādes gaitā sekmīgi aizstāvētu mūsu valsts nacionālās intereses. Īpaši tas attiecas uz Latvijai nozīmīgo ES kohēzijas politiku, piektdien, 12.martā, izskatot Latvijas nacionālās pozīcijas gaidāmajai ES Ekonomikas un finanšu ministru padomei, uzsvēra komisijas deputāti.

„Vai Latvijai ir sabiedrotie, ar kuru palīdzību Eiropas Savienībā aizstāvēt mūsu nostāju par kohēzijas politiku?” sēdē vaicāja komisijas priekšsēdētājas biedre Karina Pētersone. Viņa atzinīgi vērtēja Latvijas nacionālajā pozīcijā pausto nostāju, ka arī turpmāk ES kohēzijas politikas galvenajam mērķim jāpaliek atšķirību mazināšanai starp nabadzīgajiem un attīstītajiem ES reģioniem.

Kā noskaidroja deputāti, stratēģijas „ES 2020” izstādes procesā iezīmējušies centieni ES kohēzijas politikas finansējumu nākotnē padarīt pieejamu arī turīgākajām ES dalībvalstīm. Tomēr Latvija tam nepiekrīt, jo uzskata, ka tas neļaus sasniegt ES kohēzijas politikas mērķi - palīdzību mazāk attīstītajiem reģioniem.

Latvijas eksperti ES darba grupās aktīvi pauduši šo Latvijas nostāju, darīja zināmu Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Inta Vasaraudze. Tieši pateicoties aktīvajai Latvijas nostājai, ES Padomes secinājumu projektā iekļauta norāde, ka stratēģijas „ES 2020” ietvaros jāakcentē ne tikai sociālās, bet arī ekonomiskās kohēzijas stiprināšana. Šādu Latvijas iniciatīvu atbalstījušas vairākas dalībvalstis no Austrumeiropas, pauda I.Vasaraudze.

Deputāts Jānis Porietis (TP) pauda gandarījumu par Latvijas nacionālajā pozīcijā definētajiem skaidrajiem iebildumiem. „Ar šādu striktu nostāju un savu interešu aizstāvēšanu Eiropas Savienībā ir iespējams panākt mums izdevīgu lēmumu pieņemšanu. Diemžēl līdz šim vairumā gadījumu bija redzams, ka Latvija tikai visam piekrīt bez iebildumiem,” teica deputāts.

Savukārt komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle atgādināja, ka jaunajai ES attīstības stratēģijai ES 2020” cieši jāsaskan ar Latvijas nacionālajiem plānošanas dokumentiem - Nacionālo attīstības plānu, Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģiju un Ekonomikas stabilizācijas programmu.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt