Saeima groza tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas noteikumus

(04.03.2010.)

Saeima ceturtdien, 4.martā, trešajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā „Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu”.

Likums papildināts ar normām, kas nosaka augu cigarešu realizācijas, reklamēšanas un lietošanas ierobežojumus. Ņemot vērā, ka augu smēķēšanas produkti nesatur tabaku, uz tiem līdz šim nevarēja attiecināt likuma prasības.

Tāpat likums nosaka, ka starptautiskās satiksmes lidostas izlidošanas publiskajās telpās aiz drošības kontroles punktiem var ierīkot speciālas vietas smēķēšanai. Patlaban šādu vietu lidostā „Rīga” nav un tranzītā lidojošie pasažieri nereti pārkāpj smēķēšanas aizliegumu, smēķējot tualetēs un citās neatļautās vietās, tā radot neērtības nesmēķējošiem pasažieriem.

Likums papildina smēķēšanas aizliegumu sarakstu, nosakot, ka turpmāk smēķēt nedrīkstēs arī uz peroniem.

Jaunā likuma redakcija aizliedz realizēt augu maisījumu produktus, kuru smēķēšanas, šņaukšanas, košļāšanas vai inhalēšanas rezultātā tiek izdalītas vai uzņemtas vielas, kas izraisa psihoaktīvām vielām līdzīgus psihiskus traucējumus un kuru lietošana var izraisīt atkarību.

Šādu priekšlikumu izstrādājuši par likumprojekta virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas deputāti, reaģējot uz tā dēvēto vīraku un citu augu maisījumu plašo izplatību bērnu un jauniešu vidū. Līdz šim šīs psihiskus traucējumus izraisošās vielas varēja brīvi iegādāties gan speciālos veikalos, gan internetā un pat skolās. Šīs vielas nereti izraisa līdzīgus simptomus kā narkotiskās vielas, to lietošanas rezultātā var rasties halucinācijas un organisma saindēšanās.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde