Tautsaimniecības komisija: SIA varēs dibināt ar viena lata pamatkapitālu

(25.02.2010.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ceturtdien, 25.februārī, otrajam lasījumam gatavojot grozījumus Komerclikumā, vienojās, ka fiziskas personas sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA) varēs dibināt ar pamatkapitālu viens lats. Pamatkapitāls laika gaitā būs jāpalielina līdz 2000 latiem.

„Komisija vienojās saglabāt prasību, ka SIA pamatkapitāls ir 2000 lati, bet atvieglotie dibināšanas noteikumi attieksies uz cilvēkiem, kuri izvēlas sākt uzņēmējdarbību un no darba ņēmējiem kļūt par darba devējiem,” skaidro komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. „Jauni uzņēmēji valstij šobrīd īpaši nepieciešami. Tāpēc viņi savu uzņēmumu varēs nodibināt ar viena lata pamatkapitālu un to palielināt pamazām, attīstot uzņēmējdarbību.”

Vienlaikus komisijas deputāti vienojās šādām mazām uzņēmējsabiedrībām par 90 procentiem samazināt reģistrēšanas nodevu, un arī par izsludināšanu laikrakstā „Latvijas Vēstnesis” būs jāmaksā tikai desmitā daļa no parastās maksas.

SIA ar atvieglotajiem nosacījumiem varēs dibināt nevairāk kā piecas fiziskas personas, un valdē varēs darboties tikai uzņēmuma īpašnieki. Vienlaikus fiziska persona varēs darboties tikai vienā šādā uzņēmumā, kas izveidots ar īpašiem pamatkapitāla nosacījumiem. Katru gadu no SIA peļņas vismaz 25 procenti būs jāieskaita obligātajā rezervē, kas paredzēta pamatkapitāla palielināšanai vai zaudējumu segšanai. Lai izmaksātu dividendes no peļņas, vispirms ceturtā daļa peļņas būs jāieskaita obligātajā rezervē.

Komisija likumprojektā ietvēra arī normu, kas aizsargā šāda SIA partnerus un kreditorus. Ja SIA kļūs maksātnespējīga pirms pamatkapitāls ir sasniedzis 2000 latus, uzņēmuma īpašnieki solidāri atbildēs par starpību. Respektīvi, ja SIA tiek dibināts ar viena lata pamatkapitālu un divu gadu laikā pamatkapitāls palielināts līdz 1500 latiem, bankrota gadījumā uzņēmuma īpašnieki kreditoriem atbildēs ar visu pamatkapitālu un vēl 500 latiem no savas mantas.

Šobrīd likums nosaka, ka SIA pamatkapitāls ir 2000 lati un, dibinot uzņēmumu, ir jāiemaksā vismaz puse jeb 1000 lati.

Likumprojekts „Grozījumi Komerclikumā” vēl divos lasījumos jāpieņem Saeimā.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā