Saeimas apakškomisija aicina risināt skolēnu ēdināšanas jautājumus

(23.02.2010.)

Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas deputāti otrdien, 23.februārī, vienojās aicināt atbildīgās amatpersonas izstrādāt konkrētus priekšlikumus skolēnu ēdināšanas jautājuma sakārtošanai.

„Aizvien biežāk saņemam informāciju, ka bērni skolās ir nepaēduši, jo vecākiem nav naudas, ko bērniem iedot līdzi uz skolu pusdienām. Pašvaldības šo jautājumu risina pēc saviem ieskatiem un iespējām - atsevišķas pašvaldības spējīgas visā pamatskolā nodrošināt bezmaksas ēdināšanu, savukārt liela daļa pašvaldību tikai pirmklasniekus ēdina bez maksas,” norādīja apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis.

Daudzās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tostarp Igaunijā un Somijā, ar likumu noteikts, ka bezmaksas skolēnu ēdināšana ir daļa no bezmaksas izglītības. Lai gan pašreizējā ekonomiskajā situācijā to nav iespējams nodrošināt visās klasēs, ir nepieciešams izstrādāt vienotu regulējumu bērnu ēdināšanai skolās, uzsvēra apakškomisijas priekšsēdētājs.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas pārstāve Inga Millere deputātus informēja, ka, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, daļa vecāku vairs nevar nodrošināt bērniem naudu pusdienām, savukārt daļa bērnu izvēlas doties pusdienot uz mājām.

Deputāti noskaidroja, ka no nākamā gada pašvaldības apsver iespēju dibināt skolās internātus, kas tādējādi ļautu pašvaldību līdzekļus, kas tiek tērēti bērnu nogādāšanai uz skolu, daļēji novirzīt arī skolēnu ēdināšanai.

„Pēc Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas reorganizācijas neviena no ministrijām nevēlas uzņemties atbildību par skolēnu ēdināšanu. Tādēļ aicināsim Labklājības ministriju sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju divu mēnešu laikā izstrādāt un apakškomisijai iesniegt konkrētus priekšlikumus šī jautājuma sakārtošanai,” pauda J.Dukšinskis. 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta