Plāno atzīt arī neformālo izglītību

(03.02.2010.)

Turpmāk profesionālo kvalifikāciju būs iespējams iegūt arī par neformālā veidā iegūtām zināšanām. To paredz Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas trešdien, 3.februārī, konceptuāli atbalstītie grozījumi Profesionālās izglītības likumā.

„Likuma grozījumiem būs ļoti liela praktiska nozīme. Pašreizējā ekonomiskajā situācijā cilvēki bieži ir spiesti apgūt kādu jaunu profesiju. Ar labu pamatizglītību, radošu pieeju un talantu jebkuram ir iespēja apgūt citu pamatprasmi. Tagad šiem cilvēkiem būs iespēja stāties eksaminācijas komisijas priekšā un saņemt kvalifikācijas dokumentu,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš. „Tā būs dinamiska sistēma, kas palīdzēs iekārtoties darbā un nopelnīt sev maizīti,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs.

Grozījumos paredzēta iespēja profesionālo kvalifikāciju piešķirt personai, kura apguvusi profesionālās kompetences ārpus formālās izglītības un ir izpildījusi neformālās izglītības atzīšanas nosacījumus.

Kvalifikācijas iegūšanai būs jāiegūst profesionālās kompetences novērtējums un jānokārto profesionālās kvalifikācijas eksāmens. Ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences novērtēs un kvalifikācijas eksāmenu kārtošanu organizēs akreditēta izglītības iestāde vai akreditēts eksaminācijas centrs, paredz likuma izmaiņas.

Neformālās izglītības atzīšanas nosacījumus un kārtību noteiks Ministru kabinets.

Pašlaik spēkā esošā likuma redakcija nenosaka ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtu noteiktai profesija atbilstošu profesionālo kompetenču novērtēšanu un profesionālās kvalifikācijas piešķiršanu.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā 2010.gada 1.jūlijā.

Par grozījumiem Profesionālās izglītības likumā vēl trīs lasījumos jālemj Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt