Juridiskā komisija piedāvā par karoga nepacelšanu sākotnēji izteikt brīdinājumu

(26.01.2010.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 26.janvārī, pirms trešā lasījuma atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot mīkstināt iespējamo sodu par valsts karoga nepacelšanu.

Komisija rosina naudas sodu par karoga nepacelšanu svētku vai atceres dienās piemērot tikai gadījumā, ja šāds pārkāpums konstatēts atkārtoti gada laikā.

Komisijas deputāti norādīja, ka patlaban spēkā esošā kārtība jāmaina, jo šobrīd naudas sods jāpiemēro arī gadījumos, kad sirmgalvji karogu nespēj izkārt veselības stāvokļa dēļ.  Bargi nebūtu jāvēršas arī pret iedzīvotājiem, kuri par karoga pacelšanu ir aizmirsuši. „Mērķis nav sodīt, bet panākt, ka noteiktās dienās un noteiktā kārtībā tiktu pacelts valsts karogs. Ja tas nenotiek, sākotnēji cilvēks jābrīdina, bet, ja pārkāpumi ir regulāri un liecina par demonstratīvi noraidošu attieksmi pret valsts simbolu, jāpiemēro naudas sods,” norāda Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece.

Juridiskās komisijas atbalstītā likuma redakcija paredz, ka par valsts karoga nepacelšanu Saeimas, valdības vai pašvaldību noteiktajās dienās vai karoga pacelšanas veida vai kārtības pārkāpšanu izsaka brīdinājumu.

Ja šādi pārkāpumi izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, pārkāpējam varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 30 latiem.

Par likumprojektu trešajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt