Saeimas apakškomisija: ilgtermiņa stratēģijai jādod pozitīvs attīstības signāls

(19.01.2010.)

Saeimas Nacionālā attīstības plāna īstenošanas uzraudzības apakškomisijas deputāti otrdien, 19.janvārī, iepazīstoties ar Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam cilvēkkapitāla un demogrāfijas sadaļu, aicināja stratēģijā ietvert mērķus, kas sabiedrībai un politiķiem dotu pozitīvas attīstības vīziju.

„No ilgtspējīgas attīstības stratēģijas sagaidām ne tikai statistikas nākotnes prognozes, bet vīziju tam, uz ko virzīties. Ieprogrammējot augstākus mērķus, palielinās arī iespēja tiem vairāk pietuvoties,” norādīja apakškomisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis.

Arī deputāts Jānis Strazdiņš (ZZS) aicināja izvirzīt augstus mērķus. „Mēs gaidījām, ka brīvā tirgus ekonomika mūs ievedīs saulītē, bet tā izveidoja bedri. Lai no tās izkļūtu ārā, ir jādod pozitīvs signāls gan politiķiem, gan sabiedrībai,” uzsvēra J.Strazdiņš.

Tāpat deputāti aicināja lielāku uzsvaru likt uz instrumentiem, kas jāievieš, lai sasniegtu mērķus. „Šajā stratēģijas versijā neredzam tos šodienas upurus, kurus nest, lai nodrošinātu latviešu tautas ilgtspēju,” teica komisijas deputāte Karina Pētersone (LPP/LC).

Stratēģijas izstrādes grupas vadītājs, profesors Roberts Ķīlis skaidroja, ka stratēģijā lielāks uzsvars likts uz cilvēka dzīves kvalitātes paaugstināšanu. „Zināmā mērā jāsamierinās ar iedzīvotāju skaita samazinājumu laika periodā līdz 2030.gadam. Bet ir svarīgi nepazaudēt cilvēkkapitālu, lai sabiedrībai novecojoties, iedzīvotāji maksimāli ilgi piedalītos sabiedrības dzīvē,” pauda R.Ķīlis.

Nākamnedēļ apakškomisija plāno skatīt kārtību, kādā Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģija līdz 2030.gadam tiks skatīta Saeimā. Deputāti kopā ar ekspertiem runās gan par formu, gan termiņiem, kādos stratēģiju izskatīs parlamentā.




Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde