Saeima lems par iespēju pašvaldībām pašām noteikt sociālā dzīvokļa īres maksu

(13.01.2010.)

Saeima ceturtdien, 14.janvārī, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem likumā „Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām”, kas paredz iespēju pašvaldībām pašām noteikt, par kādu maksu izīrēt sociālos dzīvokļus.

Jaunās izmaiņas paredz no likuma izslēgt obligāto nosacījumu, ka sociālā dzīvokļa īres maksai jābūt vismaz trīs reizes zemākai par īres maksu, kas noteikta attiecīgās kategorijas pašvaldības dzīvokļiem. Taču tiks saglabāts nosacījums, ka sociālā dzīvokļa īres maksai jābūt zemākai par citu pašvaldības izīrēto dzīvokļu īres maksu.

Patlaban nav pamata noteikt trīs reizes mazāku sociālā dzīvokļa īres maksu, jo tas rada nevienlīdzīgu attieksmi pret tiem sociāli mazaizsargātajiem cilvēkiem, kuri īrē sociālo dzīvokli, un tiem, kuri īrē citus pašvaldības dzīvokļus, norāda grozījumu autori.

Paredzēts, ka jaunais regulējums stāsies spēkā šī gada 1.februārī, un tas neattieksies uz spēkā esošajiem īres līgumiem.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas virzītie grozījumi likumā „Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām” tika izstrādāti, lai samērotu pašvaldībām pieejamos finanšu līdzekļus ar tiesību aktos noteiktajām funkcijām, uzdevumiem, tiesībām un pienākumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt