Saeimas komisija: prēmijas būs pieļaujamas tikai valsts uzņēmumos ar labiem darba rezultātiem

(09.12.2009.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 9.decembrī, vienojās par izmaiņām kārtībā, kādā valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās nosaka atlīdzību.

Komisijas atbalstītais priekšlikums paredz, ka 2010. un 2011.gadā valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās prēmijas netiks maksātas. Izņēmums būs uzņēmumi ar labiem darba rezultātiem, kas atbildīs Ministru kabineta noteiktajiem kritērijiem. Ministru kabinets noteiks arī prēmiju maksimālo apjomu.

„Lielākajā daļā uzņēmumu nekādas prēmijas krīzes laikā netiks maksātas. Taču šāda iespēja jāpieļauj uzņēmumos, kas, darbojoties brīvā tirgus apstākļos, spēj sasniegt ievērības cienīgus rezultātus,” teica komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. „Nemotivēts darbinieks ir slikts darbinieks,” uzsvēra arī deputāts Dzintars Zaķis (JL).

Tāpat kā līdz šim likums noteiks kapitālsabiedrību amatpersonu atalgojuma griestus. Plānots, ka valdes locekļu atlīdzība kapitālsabiedrībās arī turpmāk nedrīkstēs pārsniegt pieckāršu sabiedriskajā sektorā strādājošo vidējo darba samaksu.

Komisijas deputāti atbalstīja arī priekšlikumu, ka turpmāk valsts vai pašvaldības pārstāvis saskaņos uzņēmuma valdes sagatavotos amatpersonu un darbinieku atlīdzības noteikšanas svarīgākos principus. Šie nosacījumi noteiks darba algas maksimālos apjomus, pabalstu, kompensāciju, prēmēšanas un jebkādas citas materiālās stimulēšanas ierobežojumus.

Plānots, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izstrādātos grozījumus likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” virzīs izskatīšanai Saeimas sēdē rīt, 10.decembrī.

Izmaiņas likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām” nepieciešamas, jo Saeimā pieņemtais Valsts un pašvaldību institūciju un darbinieku atlīdzības likums neregulē atalgojumu kapitālsabiedrībās, norāda komisijā.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā