Vēl var pieteikties semināram par pilsoņu līdzdalību ES lēmumu pieņemšanā

(09.12.2009.)

Šodien un rīt vēl ir iespējams pieteikties dalībai seminārā Saeimā par Eiropas Savienības (ES) pilsoņu iespēju nākt klajā ar ES likumdošanas iniciatīvām.

Seminārs notiks 11.decembrī, un to rīko Saeima sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Sabiedriskās politikas centru Providus.

Dalībai seminārā par ES Lisabonas līguma sniegtajām iespējām aicināti pieteikties nevalstisko organizāciju pārstāvji un citi interesenti.

„Lisabonas līgums paredz plašākas pilnvaras nacionālo interešu aizstāvībā ne tikai dalībvalstu parlamentiem, bet arī iedzīvotājiem, tādējādi ļaujot tieši ietekmēt Eiropas Savienības lēmumus. Tādēļ ir būtiski informēt un diskutēt par šo jauno iespēju, lai Latvijas iedzīvotāji zinātu savas tiesības un prastu tās izmantot,” uzsver Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Ārlietu ministrijas, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Sabiedriskās politikas centra Providus pārstāvji seminārā iepazīstinās ar ES pilsoņu likumdošanas iniciatīvas iespējām, kā arī informēs par Latvijas iedzīvotāju iespējām īstenot jauno iniciatīvu praksē. 

Lisabonas līgums paredz, ka viens miljons ES pilsoņu, kuri pārstāv vairākas dalībvalstis, var aicināt Eiropas Komisiju izstrādāt ES tiesību aktu, ja pilsoņi uzskata, ka ir nepieciešams ES līmeņa tiesiskais regulējums. Lai apzinātu ES iedzīvotāju viedokli par Eiropas pilsoņu iniciatīvas praktiskās ieviešanas aspektiem, Eiropas Komisija uzsākusi konsultāciju procesu, aicinot ES iedzīvotājus līdz 2010.gada 31.janvārim paust savu viedokli.

Seminārs notiks piektdien, 11.decembrī, plkst.11.00 Jēkaba ielā 11, Saeimas Sarkanajā zālē. Nevalstiskās organizācijas un iedzīvotāji, kuras vēlas piedalīties seminārā, tiek aicināti pieteikties Saeimas Eiropas lietu komisijā pa tālruni 67087339 vai e-pastu: girts.ostrovskis@saeima.lv 

Semināra programma:

10.30........Semināra dalībnieku reģistrēšanās.

11.00........Semināra atklāšana.
Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze. 

11.10........Lisabonas līgums.
Ārlietu ministrijas Eiropas departamenta direktors Indulis Ābelis.

11.30........Eiropas pilsoņu iniciatīvas analīze.
Sabiedriskās politikas centra Providus Eiropas politikas pētniece Dace Akule.
 
11.50........Eiropas Komisijas Zaļās grāmatas prezentācija.
Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca.

12.10........Debates.

12.40........Semināra noslēgums.
Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā