Saeimas komisija aicina aktīvāk cīnīties par ES lauksaimniecības tiešmaksājumu izlīdzināšanu

(09.12.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija rosina Latvijas pārstāvjus cīnīties par Eiropas Savienības (ES) tiešo lauksaimniecības maksājumu izlīdzināšanu visos politiskajos līmeņos - ne tikai ES lauksaimniecības ministru, bet arī ES valdību vadītāju un ārlietu ministru sanāksmēs, kā arī Eiropas Parlamentā.

Šādu viedokli Eiropas lietu komisijas deputāti pauda trešdien, 9.decembrī, apstiprinot Latvijas nacionālās pozīcijas gaidāmajai ES lauksaimniecības ministru padomei, kuras darbakārtībā iekļauti arī jautājumi par ES Kopējās lauksaimniecības politikas nākotni un vienkāršošanu.

„Par lauksaimniecības tiešo maksājumu izlīdzināšanu un Latvijas zemnieku interesēm jācīnās visos līmeņos, jo līdzšinējais darbs nav bijis īpaši sekmīgs,” teica komisijas priekšsēdētājas biedre Karina Pētersone.

Kā noskaidroja deputāti, neskatoties uz Latvijas pārstāvju pūlēm, maksājumu izlīdzināšanas jautājumā būtiska progresa joprojām nav, un Latvijai nav izdevies panākt dalībvalstu atbalstu bloķējošā mazākuma izveidei šajā jautājumā.

Lielākās problēmas rodas, jo virkne lielo dalībvalstu nav ieinteresētas maksājumu izlīdzināšanā, kas nozīmētu finansējuma samazināšanu šo valstu lauksaimniekiem. Līdz ar to šīs valstis vēlas novilcināt maksājumu izlīdzināšanas procesu, skaidroja Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Komisijas sekretārs Andis Kāposts rosināja ES līmenī uzsvērt, ka mazāka finansējuma piešķiršana jauno dalībvalstu zemniekiem būtiski kropļo konkurenci lauksaimniecības tirgū, Latvijas un Austrumeiropas zemniekus padarot nekonkurētspējīgus.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā