Saeimas apakškomisijā diskutē par sociālās rehabilitācijas funkcijas nodošanu NVO

(08.12.2009.)

Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisijas deputāti otrdien, 8.decembrī, tiekoties ar atbildīgajām amatpersonām, diskutēja par sociālās rehabilitācijas funkcijas nodošanu nevalstiskajam sektoram.

„Sociālo pakalpojumu pārvalde, kas līdz reorganizācijai organizēja neredzīgo, nedzirdīgo, kā arī no vardarbības cietušo bērnu rehabilitāciju, savas darbības laikā saņēma pārmetumus par pakalpojumu nepietiekamu kvalitāti. Tādēļ ceram, ka pēc pakalpojuma nodošanas nevalstiskajam sektoram kvalitāte uzlabosies un to varēs saņemt pēc iespējas vairāk cilvēku,” norāda apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis.

No nākamā gada 1.janvāra no vardarbības cietušo bērnu sociālo rehabilitāciju īstenos Latvijas Bērnu fonds. Patlaban tiek izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, lai noteiktu kārtību, kādā no vardarbības cietušam bērnam tiks sniegta palīdzība un veikta pakalpojuma kontrole. Kopumā nākamajā gadā šim mērķim būs pieejami 778 tūkstoši latu.

Deputāti pauda neizpratni, kāpēc no vardarbības cietušā bērna rehabilitācijai vidēji dienā ir pieejami 15 līdz 18 lati, savukārt bērnam sociālās korekcijas iestādē - 80 lati. Vienlaikus deputāti izteica cerību, ka nākotnē būs nauda ne tikai bērnu rehabilitācijai, bet arī darbam ar bērnu pirms un pēc tās. „Kā cietušā bērna dzīve var uzlaboties, ja viņi nonāk atpakaļ tajā pašā vidē?” vaicāja deputāte Ausma Ziedone-Kantāne (JL).

Latvijas Bērnu fonds no vardarbības cietušo bērnu rehabilitāciju plāno nodrošināt visos Latvijas reģionos - Ventspilī, Talsos, Rīgā, Allažos, Zantē, Dobelē, Valmierā un Balvos.

„Pasliktinoties ekonomiskai situācijai, no vardarbības cietušo skaits mazāks nekļūs,” pieļāva apakškomisijas priekšsēdētājs un uzsvēra, ka arī turpmāk apakškomisijas darba kārtībā būs bērnu sociālās rehabilitācijas jautājumi.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī