Saeimas Ārlietu komisija rosina veicināt sadarbību ar ASV izglītības jomā

(02.12.2009.)

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti trešdien, 2.decembrī, tiekoties ar Amerikas Savienoto Valstu valsts sekretāres padomnieka vietnieci Eiropas un Eirāzijas lietu jautājumos Pamelu Kvanrudu (Pamela Quanrud), rosināja sekmēt izglītības zinātnes sadarbību ar ASV, tostarp veicināt Latvijas jauniešu studiju iespējas ASV augstskolās.

Jo vairāk Latvijas jauniešu studēs ASV augstskolās un notiks zinātnieku apmaiņa, jo ciešāki veidosies cilvēciskie un uzņēmējdarbības kontakti starp Latviju un ASV, sarunā norādīja komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš. Viņš aicināja Latvijas un ASV izglītības apmaiņas programmu finansēšanai izmantot bijušā Baltijas-Amerikas uzņēmējdarbības fonda (Baltic-American Enterprise Fund) līdzekļus.

Baltijas-Amerikas uzņēmējdarbības fonds, kurā uzkrāti ievērojami līdzekļi, patlaban savu darbību ir beidzis, un ASV lems, kā šo finansējumu izmantot turpmāk. „Piedāvāju šo finansējumu izmantot tieši izglītības un zinātnes sakaru veicināšanai. Tas kļūtu par sava veida izglītības sadarbības fondu starp ASV un Latviju,” teica komisijas priekšsēdētājs.

Arī deputāts Artis Pabriks akcentēja nepieciešamību šī fonda līdzekļus izmantot tieši izglītības sakaru veicināšanai starp Latviju un ASV. „Aizvien vairāk Latvijas jauniešu ģeogrāfiskā tuvuma un plašo iespēju dēļ izvēlas studēt Eiropas Savienības dalībvalstīs, tomēr līdz ar to tiek aizmirsts par plašajām studiju iespējām ASV,” pauda A.Pabriks.

„Maz ticams, ka ASV studentu apmaiņas programmu ziņā varēs pilnvērtīgi konkurēt ar Eiropas Savienību, tomēr Latvijas studentu piesaiste, mūsuprāt, ir būtisks jautājums,” apliecināja Valsts departamenta pārstāve, kura atbild par ASV Eiropas politikas izstrādi. Viņa arī informēja, ka ASV šobrīd notiek darbs pie Centrālās un Austrumeiropas valstu jauniešu studijām paredzētā finansējuma apstiprināšanas.

Puses pārrunāja arī Latvijas un ASV divpusējos politiskos un ekonomiskos sakarus, ASV attiecības ar Krieviju, kā arī Latvijas karavīru dalību NATO vadītajā starptautiskajā miera uzturēšanas misijā Afganistānā. P.Kvanruda apliecināja, ka ASV augstu vērtē Latvijas karavīru dienestu Afganistānā un Latvijas gatavību turpināt dalību misijā arī samazināta valsts budžeta apstākļos. 


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde