Saeimas komisija: jaunieši ir jāinformē par reproduktīvo un seksuālo veselību

(30.11.2009.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti pirmdien, 30.novembrī, uzsvēra nepieciešamību izglītot jauniešus par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem. Tāpat komisija rosināja atjaunot veselības mācību kā atsevišķu mācību priekšmetu pamatskolas programmā.

„Neesam pret tikumīgu dzīvesveidu, taču tajā pat laikā nav iespējams norobežoties no masu mediju ietekmes un bērniem radīt „sterilu” vidi. Mūsu spēkos ir radīt bērnos apziņu, ka viņi spēj pasargāt paši sevi,” atzina komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Asociācijas „Papardes zieds” valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle komisijas sēdē informēja par Romas Katoļu baznīcas Latvijā arhibīskapa Jāņa Pujata pausto negatīvo nostāju par asociācijas izstrādātājiem mācību materiāliem reproduktīvās un seksuālās veselības mācīšanai skolās. „Skumji, ka cilvēki nesaprot, kur ļaunums ir patiesībā,” pauda I.Ķelle, norādot, ka galvenais asociācijas mērķis ir palīdzēt jauniešiem un papildināt veselības izglītības politiku.

21.gadsimtā nācijas izdzīvošanas vārdā par šiem jautājumiem ir jārunā un diskusija jāturpina, uzsvēra deputāte Ina Druviete (PS), piebilstot, ka nedrīkst vienas konfesijas viedokli identificēt ar visu kristiešu viedokli. 

Satversme paredz, ka baznīca ir šķirta no valsts, un laikā, kad pieaug pusaudžu grūtniecība un HIV/AIDS izplatība jauniešu vidū, runāt par seksuālo veselību ir īpaši nozīmīgi, skaidroja I.Circene, norādot, ka asociācija ir paveikusi labu darbu jauniešu izglītošanā, ko atzinīgi novērtējušas arī atbildīgo ministriju amatpersonas.

Vienlaikus deputāti uzsvēra, ka par seksuālo veselību svarīgi runāt atsevišķās veselības mācības stundās, nevis integrēt to sociālo zinību programmā, kā tas ir patlaban. Deputāti norādīja, ka veselības mācības svītrošana no mācību programmas ir bijusi kļūda un ka par veselību vajadzētu mācīt šīs jomas speciālistiem, nevis sociālo zinātņu pasniedzējiem.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā