Ērika Zommere: Baltijai ciešāk jāsadarbojas ar Ziemeļvalstīm

(27.11.2009.)

Baltijas Asamblejas (BA) delegāti piektdien, 27.novembrī, diskutēja par Asamblejas prioritātēm un darba uzdevumiem ilgtermiņā.

Uzrunājot diskusijas dalībniekus, BA Latvijas delegācijas vadītāja Ērika Zommere uzsvēra, ka Latvija iestājas par kvalitatīvu un pragmatisku Baltijas valstu parlamentāro sadarbību, kuras mērķis ir ciešāka Baltijas un Ziemeļvalstu integrācija.

„Mūsu pamatuzdevums ir izveidot drošu un spēcīgu reģionu, un tas nozīmē daudz ciešāku Baltijas valstu savstarpējo integrāciju un sadarbību ar Ziemeļvalstīm,” norādīja Latvijas delegācijas vadītāja.

Viņa arī aicināja izveidot efektīvāku parlamentu un izpildvaras sadarbības mehānismu. „Latvijas parlaments uzskata, ka ir būtiski jāstiprina Baltijas Asamblejas un Baltijas Ministru Padomes sadarbība. Ir jāatrod veids, kā likt izpildvarām īstenot parlamentāriešu idejas un plānus. Jo ātrāk mēs to izdarīsim, jo ātrāk mēs spēsim iedzīvināt praktiskus Baltijas sadarbības projektus,” atzina Latvijas delegācijas vadītāja.

„Enerģētika, klimats, sociālā joma, ekonomika, drošība, Šengena - šie ir tikai daži no jautājumiem, kuriem risinājumi sākotnēji ir jārod Baltijas mērogā un tad ar kopīgu nostāju ir jāiziet globālā mērogā,” teica Ē.Zommere.

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes, kā risināti BA dienaskārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.


Foto no Baltijas Asamblejas sesijas: www.flickr.com/saeima 
Izmantojot materiālus publicēšanai, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā