Saeimas komisija diskutē par cīņu ar cūku gripas pandēmiju

(27.11.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija mudina veidot skaidru un noteiktu rīcības plānu cīņai ar cūku gripu, izvairoties no panikas celšanas sabiedrībā. Šādu viedokli komisijas deputāti pauda piektdien, 27.novembrī, diskutējot par Latvijas nacionālo pozīciju gaidāmajai Eiropas Savienības (ES) veselības ministru sanāksmei, kurā tiks spriests par gripas A(H1N1) jeb tā dēvētās cūku gripas pandēmiju.

„Nedrīkstam būt vieglprātīgi, šo būtisko jautājumu atstājot pašplūsmā, nedrīkstam tikai pasīvi reaģēt uz notiekošo. Tomēr vienlaikus jāsaglabā vēss prāts, neļaujoties panikai,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. 

Arī deputāts Mārtiņš Roze (ZZS) vērsa uzmanību uz, viņaprāt, medijos sacelto pārāk lielo ažiotāžu saistībā ar jaunā gripas vīrusa paveida izplatību. „Turklāt Latvijas mediji vēl bijuši samērā korekti, ko nevar teikt par to ASV un Rietumeiropas kolēģiem, kuri ļoti aktīvi veicinājuši šo nepamatoto ažiotāžu,” teica deputāts. Viņš atgādināja, ka absolūto vairumu ar cūku gripu saslimušo cilvēku nāves gadījumu izraisījušas citu slimību komplikācijas.

„Cik liela peļņa farmācijas kompānijām bija no iepriekšējās - tā dēvētās putnu gripas - izraisītās panikas, cik no cūku gripas un cik daudz tās vēl pelnīs nākotnē no kādas prusaku vai govju gripas?” vaicāja M.Roze. „Manuprāt, ASV un citviet Eiropā notikušais faktiski bija roku izgriešana valdībām, vispārējas panikas ietvaros piespiežot tās veikt visu iedzīvotāju masveida vakcināciju, kas farmācijas kompānijām nozīmē garantētu peļņu,” uzsvēra deputāts.

Arī Veselības ministrijas pārstāvji apliecināja, ka no cūku gripas mirušo pacientu skaits nepārsniedz ikgadējo sezonālās gripas upuru skaitu. Vairumā gadījumu saslimšana norit vieglā formā un visi reģistrētie nāves gadījumi bijuši no gripas saasinātām hroniskām saslimšanām, ar kurām slimojuši šie cilvēki. Tādēļ vismaz pagaidām cūku gripas vakcīnas Latvija neplāno iegādāties, skaidroja ministrijas pārstāvji. 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā