Deputāti sašutuši par nespēju atgūt līdzekļus par ārpusģimenes aprūpi

(25.11.2009.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija un Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 25.novembrī, pēc tikšanās ar atbildīgajiem ierēdņiem pauda sašutumu par nespēju savlaicīgi piedzīt līdzekļus no vecākiem par ārpusģimenes aprūpes pakalpojumiem.

Komisiju sēdē deputāti noskaidroja, ka vecākiem atņemto bērnu izmitināšanai aprūpes institūcijās un audžuģimenēs izlietoti 16,5 miljoni latu, no kuriem atgūti tikai nedaudz vairāk par 4 tūkstošiem. Tas konstatēts Valsts kontroles revīzijā, kas veikta no 2006.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 1.maijam. Nespēju piedzīt līdzekļus no vecākiem atzina arī atbildīgie ierēdņi.

„Līdzekļu atgūšanas process ir ļoti grūts,” pauda labklājības ministrs Uldis Augulis, norādot, ka nereti vienīgā iespēja ir ieturēt naudu no pabalstiem. „No lielākās daļas nemaksātāju naudu varēs piedzīt tad, kad viņi aizies pensijā,” skaidroja U.Augulis.

Lai vienkāršotu naudas atgūšanu, deputāti rosināja līdzekļus piedzīt caur Uzturlīdzekļu garantiju fondu. Uzturlīdzekļu garantiju fonds ir pieradījis, ka spēj sekmīgi darboties, tādēļ, lai uzlabotu līdzekļu piedziņu, jāizmanto tā resursi, uzsvēra deputāts Ainars Baštiks (LPP/LC). Deputāti kā neapmierinošu vērtēja arī situāciju, ka likumos vecākiem netiek paredzēta atbildība par aprūpes neveikšanu, un aicināja jau tuvākajā laikā izstrādāt priekšlikumus, lai situāciju mainītu.

Tāpat deputāti pauda bažas par nesamērīgi augstajām bērnu namu izmaksām. Viena bērna uzturēšanās valsts vai pašvaldības institūcijā 2009.gadā mēnesī izmaksā 461 latu, turpretim pabalsta apmērs bērnu uzturam audžuģimenē nav pārskatīts kopš 1998.gada un ir vidēji tikai 73 lati, savukārt pabalsts inventāra un apģērba iegādei ir 136 lati.

Deputāti atzina, ka šāda valsts politika neveicina audžuģimeņu attīstību, lai arī tās bērniem nodrošina labvēlīgāku vidi nekā bērnu nami. Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš sēdē atzina, ka bieži vien atbildīgie ierēdņi, plānojot nozares politiku, aizmirst, ka tā attieksies uz tiem, kurus aizsargāt ir mūsu lielākais pienākums.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija uzdeva labklājības ministram līdz 2010.gada 1.septembrim iesniegt komisijai informāciju par ministrijai sniegto Valsts kontroles ieteikumu izpildi.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā