Saeimas Ārlietu komisija tiekas ar Latvijas vēstnieku ASV

(25.11.2009.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 25.novembrī, tiekoties ar Latvijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) Andreju Pildegoviču, atzinīgi novērtēja vēstniecības darbu Latvijas un ASV politisko un ekonomisko kontaktu padziļināšanā.

Pārrunājot Latvijas un ASV divpusējās attiecības, deputāti uzteica vēstnieka aktīvo darbību, ko vairākkārt uzsvēruši arī ASV dzīvojošie latvieši. Neskatoties uz līdzekļu trūkuma diktēto Latvijas diplomātu skaita samazinājumu vēstniecībā, Latvijas diplomātiskās misijas Vašingtonā darbs ir nemainīgi profesionāls, atzina komisijā.

Īpaša uzmanība sarunā tika veltīta NATO Parlamentārās Asamblejas pavasara sesijai, kas 2010.gada 28.maijā - 1.jūnijā notiks Latvijā. Asamblejas sesijas organizēšana Rīgā būs lieliska iespēja arī Latvijas un ASV divpusējo attiecību stiprināšanā, jo uz NATO dalībvalstu parlamentāriešu sanāksmi Latvijā ieradīsies vairāki prominenti ASV Kongresa pārstāvji, prognozēja A.Pildegovičs. Vēstnieks uzsvēra, ka jau šobrīd pa diplomātiskajiem kanāliem norit darbs, lai ASV uzsvērtu šīs sanāksmes nozīmi. 

Tāpat sarunas gaitā tika skarta gaidāmā ASV Afganistānas stratēģijas pārskatīšana, ar kuru tuvāko nedēļu laikā klajā paredzējis nākt ASV prezidents Baraks Obama. Kā skaidroja Latvijas vēstnieks, ASV politiskajās un militārajās aprindās atzinīgi tiek vērtēts tā dēvētais Ziemeļu transporta koridors, pa kuru tranzītā caur Rīgu uz Afganistānu tiek transportētas starptautiskajiem drošības atbalsta spēkiem ISAF nepieciešamās nemilitārās kravas. Pateicoties šim jaunajam tranzīta koridoram, „Latvijas Dzelzceļa” kravu apgrozījums pieaudzis teju par vienu trešdaļu, atzīmēja deputāti.

Deputāti un vēstnieks pārrunāja arī Latvijas un ASV sadarbību dažādos starptautiskos formātos, kā arī iespēju intensificēt abu valstu ekonomiskos kontaktus.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta