Saeimas komisija aicina patērētāju tiesību jomā ņemt vērā NVO viedokli

(20.11.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 20.novembrī, diskutējot par Eiropas Savienības (ES) direktīvas projektu patērētāju tiesību aizsardzības jomā, aicināja atbildīgās institūcijas precizēt Latvijas nostāju šajā jautājumā un konsultēties ar nevalstisko sektoru.   

Komisija aicina izvērtēt, vai jaunā ES patērētāju tiesību aizsardzības direktīva atbilst subsidiaritātes principam, saskaņā ar kuru lēmumi jāpieņem pēc iespējas zemākā un iedzīvotājiem tuvākā līmenī. Komisija arī pauž šaubas par nepieciešamību atbalstīt maksimālās harmonizācijas principu patērētāju aizsardzības pasākumos. Deputāti atgādina, ka šo principu neatbalsta patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas.  

„Formulējot Latvijas nostāju par jauno Eiropas Savienības tiesību akta projektu, īpaši būtiski ir ieklausīties patērētāju tiesību sargu viedoklī. Tirgus ekonomikā tieši patērētājam vajadzētu būt kā karalim, jo bez viņa tirgotājs un ražotājs nevar iztikt,” teica komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle, aicinot valsts atbildīgās institūcijas atkārtoti konsultēties ar nevalstiskajām organizācijām.

Kā noskaidroja deputāti, ar jauno ES patērētāju tiesību direktīvu plānots pārskatīt četras jau spēkā esošas direktīvas. Jaunais tiesību akts visā ES paredzēs vienādas patērētāju tiesību aizsardzības iespējas, īpašu uzmanību veltot preču un pakalpojumu atbilstībai noslēgtajiem līgumiem. Direktīva aizsargās patērētājus arī pret netaisnīgiem līgumu noteikumiem.

Vairāku dalībvalstu patērētāju tiesību aizsardzības organizācijas paudušas bažas, ka patlaban paredzētais regulējums vairāk ir uzņēmēju un tirgotāju interesēs, patērētājus nostādot neizdevīgākās pozīcijās. Arī sēdē klātesošie vairāku Latvijas nevalstisko organizāciju pārstāvji atzina, ka pēdējā laikā patērētāju tiesību aizsardzības jomā aizvien pieaugot „asimetrija par labu uzņēmējiem”. Nevalstisko organizāciju pārstāvji aicināja parlamentāriešus šo jautājumu pacelt pēc iespējas augstākā līmenī, atgādinot, ka patērētāju tiesību aizsardzība pasludināta par ES prioritāti. 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde