Pašvaldībām būs jāskaidro saistošo noteikumu būtība

(19.11.2009.)

Pašvaldībām saistošo noteikumu projektam būs jāpievieno paskaidrojuma raksts, paredz ceturtdien, 19.novembrī, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā konceptuāli atbalstītie grozījumi likumā „Par pašvaldībām”.

Paskaidrojuma rakstā būs jānorāda saistošo noteikumu projekta būtība un jāpamato to nepieciešamība, kā arī jāsniedz informācija, kā saistošie noteikumi ietekmēs pašvaldības budžetu, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā un administratīvās procedūras.

Tāpat paskaidrojuma rakstā būs jānorāda, ar kādām privātpersonām vai organizācijām ir notikušas konsultācijas, gatavojot tiesību akta projektu. Tas nepieciešams, lai iedzīvotāji zinātu, kas ir ietekmējis pašvaldības pieņemtos lēmumus, norāda grozījumu izstrādātāji.

Savukārt, lai iedzīvotāji varētu iepazīties ar pašvaldības noteikumu būtību, pašvaldībai normatīvā akta projekts un paskaidrojuma raksts 10 dienas pirms saistošo noteikumu parakstīšanas būs jāpublicē internetā pašvaldības mājas lapā un jāizvieto redzamā vietā pašvaldības domes ēkā.

Iegūstot informāciju par pašvaldības gatavotajiem saistošajiem noteikumiem, iedzīvotāji varēs aktīvāk līdzdarboties un ietekmēt lēmumu pieņemšanu pašvaldībā, norāda likumprojekta autori. Patlaban pašvaldību saistošo noteikumu izstrāde ir vienīgais normatīvo aktu izstrādes process Latvijā, kur sabiedrībai nav dota iespēja iepazīties ar normatīvā akta projektu. Izņēmums ir pašvaldību saistošie noteikumi, par kuriem notiek sabiedriskā apspriešana.

Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par pašvaldībām”” trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.




Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā