Saeimas komisija: tiks atvieglotas darba aizsardzības prasības uzņēmējiem

(19.11.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti ceturtdien, 19.novembrī, vienojās virzīt izskatīšanai Saeimā komisijas izstrādātu likumprojektu, kas paredz atvieglot prasības darba aizsardzības jomā.

Likumprojekts paredz, ka darba devēji turpmāk paši varēs noteikt uzņēmumā nepieciešamo darba aizsardzības speciālistu skaitu. Ņemot vērā nodarbināto skaitu un darba specifiku, uzņēmēji varēs pieņemt darbā vai norīkot darba aizsardzības speciālistus, vai arī izveidot darba aizsardzības struktūrvienību.

„Šis ir viens solis pretī uzņēmējiem, kas ļaus darba devējiem pašiem izvērtēt, cik darba aizsardzības speciālistu nepieciešams darba vietā. Patlaban tas rakstīts likumā, taču mums nevajadzētu uzņēmēju vietā izlemt lietas, ko vislabāk var izvērtēt viņi paši,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, piebilstot, ka tikai ceturtā daļa darba devēju ievēro normatīvo aktu pamatprasības darba aizsardzības jomā. „Ja ir šāds protests no uzņēmējiem, mēs nevaram izlikties, kas viss ir kārtībā. Jāmazina prasības un birokrātija, rodot kompromisu starp valsts prasībām un uzņēmēju iespējām.”

Patlaban darba aizsardzības speciālistu minimālo skaitu uzņēmumā nosaka likums. Ja uzņēmumā strādā 10 līdz 50 nodarbinātie, jānorīko viens darba aizsardzības speciālists. Savukārt, ja nodarbināto skaits pārsniedz 50, jānorīko vairāki speciālisti vai jāveido darba aizsardzības struktūrvienība.

Lai samazinātu administratīvo slogu, no likuma paredzēts svītrot arī normu, kas nosaka darba devējam pienākumu informēt Valsts darba inspekciju par darba vides riska novērtēšanas rezultātiem. Šāds pienākums noteikts uzņēmējiem, kas nodarbojas ar bīstamiem komercdarbības veidiem.

Komisijas deputāti iepriekš noraidīja Labklājības ministrijas priekšlikumu, kas paredzēja valsts iestāžu darbinieku apmācības par darba aizsardzību deleģēt Darba drošības un vides veselības institūtam. Deputāti argumentēja, ka šajā jomā jāsaglabā konkurence un jānodrošina darbs privātajam sektoram, nevis apmācības jākoncentrē viena institūta rokās.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde