Saeimas atbalsta jaunu Latvijas Republikas Valsts robežas likumu

(12.11.2009.)

Saeima ceturtdien, 12.novembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja jaunu Latvijas Republikas valsts robežas likumu.

Jauns Valsts robežas likums izstrādāts, lai Latvijas likumdošanā pilnībā piemērotu Šengenas līguma acquis noteikumus. Līdz ar Latvijas pievienošanos Šengenas līguma zonai nepilnīgs bija kļuvis līdzšinējā Valsts robežas likumā ietvertais regulējums vairākās jomās, kas saistītas ar valsts robežas, robežas joslas un pierobežas joslas noteikšanu, ierīkošanu un uzturēšanu dabā.

Turklāt Latvijas tiesību aktos līdz šim tika lietota no Šengenas Robežu kodeksa atšķirīga terminoloģija, kā arī nebija nostiprināta šajā kodeksā minēto definīciju „iekšējās robežas” un „ārējās robežas” sasaiste ar valsts robežu.

Jaunais likums paredz valsts robežas noteikšanas pamatnosacījumus, izskaidro valsts robežas drošības un robežapsardzības sistēmas, kā arī pierobežas joslas būtību, nosaka robežas režīma nodrošināšanas pasākumus un robežkontroles pagaidu atjaunošanas procedūru.

Tāpat jaunajā Valsts robežas likumā iestrādātas normas, piemēram, par robežu šķērsojošu personu tiesībām un pienākumiem, kuras ietvertas Ministru kabineta noteikumos.

Jaunais Latvijas Republikas valsts robežas likums galīgajā lasījumā tika pieņemts 76 deputātiem balsojot „par”, neviens deputāts nebalsoja „pret” un neatturējās.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt