Saeimas komisija rosina piešķirt papildu līdzekļus VSAA pamatfunkciju nodrošināšanai

(09.11.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti pirmdien, 9.novembrī, izstrādājot priekšlikumus 2010.gada valsts budžeta projekta 2.lasījumam, vienojās aicināt piešķirt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) papildu līdzekļus 335 tūkstošu latu apmērā.

„Aģentūras budžets jau apcirpts tā, ka sāk pietrūkt elementāru lietu - pat papīra, un iestādei ir grūtības pa pastu informēt klientus par pieņemtajiem lēmumiem. Valdības 2010.gada budžeta projekts paredz vēl 20 procentu samazinājumu, kas faktiski nozīmētu, ka jāslēdz vairāki klientu apkalpošanas centri, gandrīz pilnībā jāatsakās no paziņojumu izsūtīšanas klientiem, kā arī virkni citu lietu, kas paralizētu VSAA darbu,” norāda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Patlaban plānotā budžeta ietvaros VSAA būtu jāatsakās no datu noliktavas darbības, kas nozīmētu, ka nebūtu pieejama statistika prognožu veikšanai un lēmumu pieņemšanai. Tāpat VSAA Latvijas Centrālajam depozitārijam nevarētu samaksāt par 2.pensiju līmeņa dalībnieku kontu apkalpošanu.

Lai nepieļautu situāciju, ka plānotais budžeta samazinājums būtiski ietekmētu pakalpojumu pieejamību VSAA klientiem, komisija rosina tās pamatfunkciju saglabāšanai nepieciešamos līdzekļus ņemt no Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) budžeta aktīvo nodarbinātības pasākumu veikšanai. Ņemot vērā, ka šo pasākumu īstenošanai ir pieejami Eiropas fondu līdzekļi, NVA klienti no šādas līdzekļu pārdales necietīs, deputātiem apliecināja Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ingus Alliks.

Tāpat komisijas deputāti rosina papildināt likuma „Par valsts pensijām” pārejas noteikumus, nostiprinot likumā normu, ka piemaksa pie pensijas par darba stāžu laikā no 2010.līdz 2012.gadam nevar būt mazāka par 70 santīmiem. „Ir svarīgi, lai valdība piemaksas apjomu bez Saeimas ziņas nevarētu samazināt,” uzsver A.Barča.

Deputāti vienojās arī rosināt izmaiņas likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, nosakot, ka arī turpmākajos gados no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli atbrīvo ienākumus, kas fiziskām personām izmaksāti no pašvaldību līdzekļiem par mājas aprūpes pakalpojumu sniegšanu. „Patlaban šis sociālās aprūpes pakalpojums no nodokļa ir atbrīvots, ņemot vērā, ka summas šeit ir pavisam nelielas, bieži vien tikai daži desmiti latu. Mums jābūt pateicīgiem, ka ir cilvēki, kas ir ar mieru veikt šo svētīgo darbu. Komisija rosina šos ienākumus ar nodokli neaplikt līdz 2012.gadam ieskaitot,” skaidro komisijas priekšsēdētāja.

Tāpat deputāti nolēma par budžeta likuma virzību atbildīgajai Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai iesniegt vairākus priekšlikumus likumprojektam „Par vienotu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības sistēmu”.

Piektdien, 29.martā