Saeimā diskutē par Naturalizācijas pārvaldes reorganizāciju

(04.11.2009.)
Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisija un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 4.novembrī, diskutēja par Naturalizācijas pārvaldes pievienošanu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP), uzdodot atbildīgajām amatpersonām divu nedēļu laikā izstrādāt detalizētu šo institūciju reorganizācijas

„Šī bija tikai ievadsaruna, un pēc divām nedēļām Pilsonības likuma izpildes komisija un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija sasauks atkārtotu sēdi, lai kliedētu bažas par to, vai arī pēc iestādes reorganizācijas pilnībā tiks nodrošināta viena no valsts pamatfunkcijām - ar Latvijas pilsonības iegūšanu saistīto jautājumu risināšana,” norāda komisijas priekšsēdētājs Pēteris Tabūns.

Atbildīgās amatpersonas deputātiem apliecināja, ka Naturalizācijas pārvalde tiks reorganizēta, nezaudējot tās personālu un materiāltehniskos resursus. „Varu apliecināt, ka ar 1.janvāri visi Naturalizācijas pārvaldes darbinieki, automašīnas un telpas pāries Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes bilancē,” pauda PMLP priekšnieks Vilnis Jēkabsons.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone deputātiem norādīja, ka tūlītējais ieguvums no abu iestāžu apvienošanas būtu 100 tūkstoši latu, taču nākamgad varētu rast būtisku ietaupījumu budžetā, atsakoties no atbalsta funkcijām un laužot līgumus par telpu īri. V.Jēkabsons atzina, ka visticamāk Naturalizācijas pārvalde tiks veidota kā atsevišķa PMLP struktūrvienība, pilnībā saglabājot tās pamatfunkcijas un rūpīgi izvērtējot, no kurām atbalsta funkcijām pēc apvienošanas PMLP var atteikties.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene norādīja, ka reorganizācijas galvenā būtība nav tikai vēlme rast ietaupījumu 100 tūkstošu latu apmērā. Pēdējo gadu laikā uz pusi ir samazinājies pilsonības pieteikumu skaits, reformas nepieciešamību pamatoja I.Circene.

„Naturalizācijas pārvalde ir labi ieeļļots, daudzu gadu gaitā pārbaudīts mehānisms. Tādēļ Saeimas komisijas uzmanīgi sekos iestādes reorganizācijai un regulāri aicinās atbildīgās amatpersonas atskaitīties par reformu gaitu, lai pārliecinātos, ka arī turpmāk naturalizācijas process būs kvalitatīvs,” uzsvēra P.Tabūns.




Saeimas Preses dienests
Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt