Juridiskā komisija vienojas par aģitācijas kārtību pirms tautas nobalsošanas

(04.11.2009.)

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 4.novembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”, kas nosaka aģitācijas kārtību pirms tautas nobalsošanas. Likumprojektā definēts aģitācijas pirms tautas nobalsošanas jēdziens un aģitācijas periods, kā arī kārtība, kādā tiek izvietoti aģitācijas materiāli.

Tautas nobalsošanas dienā, kā arī trīs dienas pirms tautas nobalsošanas tiks aizliegta aģitācijas materiālu izvietošana radio, televīzijā un preses izdevumos vai to atrašanās publiskās vietās. Likumprojekts nosaka, ka aģitācija pirms tautas nobalsošanas ir laika posms no tautas nobalsošanas izsludināšanas dienas līdz tautas nobalsošanas dienai.

Likumprojektā paredzēts, ka raidorganizāciju programmās tautas nobalsošanas dienā līdz pulksten 10 vakarā aizliegts atspoguļot sabiedriskās domas aptaujas rezultātus par tautas nobalsošanā izlemjamo jautājumu. Publicēt sabiedriskās domas aptaujas rezultātus tautas nobalsošanas dienā būs aizliegts arī preses izdevumos.

Tāpat likumprojektā tiek detalizēti noteikta kārtība, kādā viena desmitā daļa vēlētāju varēs ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu, ko paredz šī gada aprīlī Saeimā pieņemtie grozījumi Satversmē. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) paziņos parakstu vākšanu tautas nobalsošanai, ja ne mazāk kā 10 000 balsstiesīgo Latvijas pilsoņu būs iesnieguši CVK ierosinājumu par Saeimas atsaukšanu.

Ja CVK paziņotajā parakstu vākšanā ierosinājumu par Saeimas atsaukšanu būs atbalstījuši ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita, rīkojama tautas nobalsošana par Saeimas atsaukšanu.

Tautas nobalsošana netiks rīkota, ja tiesība ierosināt nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu tiks izmantota gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām. CVK varēs pieņemt lēmumu atlikt nobalsošanu, ja tā rosināta Valsts prezidenta pilnvaru pēdējo sešu mēnešu laikā, agrāk kā gadu pēc Saeimas sanākšanas vai agrāk par sešiem mēnešiem pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu.

Paredzēts, ka grozījumi likumā „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” stāsies spēkā ar 10.Saeimas sanākšanu.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā