Saeimas komisija nepiekrīt karavīru un policistu iekļaušanai vienotajā atlīdzības sistēmā

(04.11.2009.)

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija nepiekrīt, ka vienotajā valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu atlīdzības sistēmā plānots iekļaut arī karavīrus, policistus un citu institūciju darbiniekus ar speciālajām dienesta pakāpēm. Trešdien, 4.novembrī, izskatot likumprojektus, kas saistīti ar 2010.gada valsts budžetu, komisijas deputāti vienojās uz otro lasījumu rosināt šīs profesijas tomēr neiekļaut vienotajā atlīdzību sistēmā.

Deputāti asi kritizēja valdības piedāvājumu vienotajā atalgojuma sistēmā iekļaut arī Nacionālo bruņoto spēku, iekšlietu sistēmas un Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekus, kuru atalgojumu šobrīd regulē šo darbinieku dienesta gaitas likums. Piekrītot vienotas valsts un pašvaldību institūciju sistēmas izveides nepieciešamībai, deputāti tomēr akcentēja karavīru, policistu un ugunsdzēsēju dienesta specifiku, kas nepieļauj to iekļaušanu šajā sistēmā.

„Rodas iespaids, ka ar šiem grozījumiem tiek veikta vai nu neapzināta, vai pat apzināta valsts drošības sistēmas pamatu graušana,” teica komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš. „Ar to mēs nākotnē varam zaudēt armijas un policijas personālsastāvu. Šie cilvēki ir dienestā, ar nenormētu darbalaiku un līdz ar to arī atalgojuma veidošanas principi nekad nedrīkst tikt pielīdzināti citu valsts institūciju pārstāvjiem, kuri strādā normētu astoņu stundu darbadienu,” uzsvēra J.Dalbiņš.

Deputāts Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) pieļāva, ka šajā gadījumā uz budžeta rēķina var tikt sagrauta Latvijas bruņoto spēku un policijas struktūra. „Vai tā ir apzināta Latvijas drošības sistēmas graušana?” vaicāja deputāts.

Komisijas priekšsēdētāja biedrs Juris Dobelis, kritizējot karavīru, policistu un ugunsdzēsēju iekļaušanu vienotajā sistēmā, norādīja, ka šī iniciatīva sagatavota pārāk lielā steigā un nekvalitatīvi. „Tā ir vienkārši haltūra un principā labas lietas sagraušana,” teica J.Dobelis.

Savukārt deputāts Kārlis Šadurskis (PS), lai gan norādīja uz nepieciešamību sakārtot valsts un pašvaldības institūciju darbinieku atlīdzības sistēmu, tomēr uzsvēra, ka lēmums iekļaut tajā arī karavīrus, policistus, ugunsdzēsējus un cietumsargus bijis kļūdains. „Šī atlīdzību sistēmas reforma nu pieņēmusi pavisam kroplīgas formas, jo šo dienestu darbiniekiem, ņemot vērā to darba specifiku, jābūt pilnīgi citām sociālajām garantijām,” pauda deputāts.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde