Saeimas Ārlietu komisija tiekas ar ASV vēstnieci

(29.10.2009.)

Saeimas Ārlietu komisijas deputāti ceturtdien, 29.oktobrī, tikās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Džūditu Gārberi (Judith Garber).

Sarunas gaitā tika pārrunāti abu valstu divpusējie politiskie un ekonomiskie sakari, kā arī sadarbība starptautiskajās organizācijās, tostarp NATO.

Pārrunājot starptautiskās politikas aktualitātes, deputāti īpašu uzmanību veltīja ASV Austrumeiropas reģiona politikai un attiecībām ar Krieviju. Deputāts Artis Pabriks, uzsverot Latvijas un ASV stratēģisko partnerattiecību nozīmi, aicināja ASV saglabāt nemainīgi aktīvu iesaisti Baltijā un Austrumeiropas reģionā.

Arī deputāti Uldis Ivars Grava (JL) un Vaira Paegle pauda cerību, ka ASV un Krievijas attiecību uzlabošana nenotiks uz Austrumeiropas valstu rēķina. „Ceram, ka mūsu dalība NATO nav tikai simboliska un Ziemeļatlantijas līguma piektais paragrāfs par kolektīvo drošību nepieciešamības gadījumā patiesi reāli darbotos,” teica U.I.Grava. Viņš arī atgādināja, ka piecus gadus kopš pievienošanās NATO joprojām nav izstrādāts detalizēts Baltijas valstu aizsardzības plāns.

Kā sarunā uzsvēra vēstniece, ASV un Krievijas attiecību uzlabošanās nenozīmē, ka Baltija un Austrumeiropa vairs nebūtu ASV prioritāte. „Attiecību uzlabošanās ar Krieviju nenotiks uz Latvijas un citu Austrumeiropas valstu rēķina. Mēs neatbalstīsim nekādu ietekmes sfēru dalīšanu,” atsaucoties uz ASV viceprezidenta Džo Baidena pagājušajā nedēļā Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē teikto runu, norādīja Dž.Gārbere.

„Piektais paragrāfs vienlīdz attiecas uz visām NATO dalībvalstīm. ASV prezidents Baraks Obama vairākkārt skaidri norādījis, ka nav vecu un jaunu partneru, ir tikai partneri,” teica ASV vēstniece. 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde