Paplašinās amatpersonu loku, kuras nevar ieņemt amatu partijā

(29.10.2009.)

Amatu partijā ar tiešajiem darba pienākumiem turpmāk nevarēs savienot arī Valsts kancelejas direktors, valsts sekretāri un viņu vietnieki, ka arī valsts kapitālsabiedrību valžu un padomju locekļi. To paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā ceturtdien, 29.oktobrī, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”.

Iepriekš Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija bija lēmusi minēto ierobežojumu attiecināt arī uz pašvaldību izpilddirektoriem, valsts iestāžu vadītājiem un viņu vietniekiem, taču pēc jautājuma padziļinātas izpētes komisija secināja, ka ar šādu aizliegumu nevarēs sasniegt izvirzīto mērķi - nodrošināt amatpersonu politisko neitralitāti, norādīja komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš.

„Ierobežojums savu amatu savienot ar aktīvu politisko darbību paralizēs vietējo pašvaldību darbu, jo daudzi pašvaldību institūcijās vairs nevarēs strādāt tikai tāpēc, ka ieņem amatu partijā,” atzina deputāts Jānis Lagzdiņš (TP).

Tāpat kā līdz šim amatpersona savu amatu varēs savienot ar saimniecisko darbību kā individuālais komersants, nodarbojoties tikai ar lauksaimniecisko ražošanu, mežizstrādi, zvejniecību vai lauku tūrismu. Bet šādai saimnieciskajai darbībai vairs netiks piemērots gada apgrozījuma ierobežojums, kas patlaban ir 30 tūkstoši latu.

Savukārt ar visa veida saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā papildus saviem tiešajiem darba pienākumiem drīkstēs nodarboties vispārējā un specializētā valsts civildienesta ierēdņi, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi, kā arī pašvaldības policijas amatpersonas. Patlaban minētās amatpersonas līdztekus savam darbam var nodarboties tikai ar amatniecību.

Grozījumi paredz valsts amatpersonas statusu un komercdarbības ierobežojumus noteikt arī valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību „meitas sabiedrību” valžu un padomju locekļiem.

Komisija jau iepriekš atbalstījusi priekšlikumu, ka turpmāk valsts amatpersonas deklarācijas varēs iesniegt tikai elektroniski, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Paredzēts, ka par grozījumiem likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” galīgajā lasījumā Saeima lems 12.novembrī un likums stāsies spēkā 2010.gada 1.janvārī, informē Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā