Vaira Paegle pauž atbalstu Vairas Vīķes-Freibergas kandidēšanai uz ES prezidenta amatu

(29.10.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle pauž personīgu atbalstu bijušās Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas iespējamajai izvirzīšanai Eiropadomes priekšsēdētāja jeb Eiropas Savienības (ES) prezidenta amatam.

„Vaira Vīķe-Freiberga ir Eiropas līmeņa politiķe, kura bauda citu Eiropas politiķu uzticību un atzinību. Viņas izvirzīšana varētu sniegt būtisku ieguldījumu Latvijas starptautiskā tēla veidošanā,” uzsver V.Paegle. „Turklāt būtiski, lai uz šo augsto amatu kandidētu sieviete, jo sieviešu pārstāvība Eiropas Savienības augstākajos amatos nav pietiekami liela,” norāda V.Paegle.  

Izvēloties kandidātu ES prezidenta amatam, jāņem vērā līdzsvars gan starp kandidātu politisko un reģionālo piederību, gan arī mazajām un lielajām dalībvalstīm, uzskata komisijas priekšsēdētāja.

Viņa arī atgādina, ka galīgo lēmumu par Vairas Vīķes-Freibergas vai cita Latvijas kandidāta iespējamo virzīšanu uz ES prezidenta amatu būs jāpieņem Saeimas Eiropas lietu komisijai, kura apstiprina visas valsts oficiālās pozīcijas pirms izskatīšanas Eiropadomē un ES Padomē.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā