Saeima pieņem jaunu Latvijas valsts karoga likumu

(29.10.2009.)

Saeima ceturtdien, 29.oktobrī, galīgajā lasījumā atbalstīja jauno Latvijas valsts karoga likumu, kas atbilstoši mūsdienu starptautiskajai praksei un protokola normām nosaka valsts karoga lietošanas principus.

Jaunais likums regulē karoga izvietošanu pie ēkām un telpās, uz valsts amatpersonu dienesta automašīnām, kā arī karoga lietošanu svētku, atceres, atzīmējamās dienās un vēlēšanu dienā. Likumā noteikta arī Latvijas valsts karoga un citu karogu lietošanas protokolārā kārtība.

Tāpat likumā paredzēti gadījumi, kad valsts karogu lietot aizliegts, piemēram, pie ēkām, kas atrodas avārijas stāvoklī vai kurām tiek veikts fasādes remonts. Aizliegts lietot arī bojātu, izbalējušu, netīru vai citādi nepiemērotu Latvijas valsts karogu. Lietošanai nederīgu karogu var iznīcināt diskrētā veidā.

Atšķirībā no līdzšinējā regulējuma jaunajā likumā noteikts, ka valsts karogs būs pastāvīgi lietojams arī pie nozaru ministriju un pašvaldību domju ēkām.

Tāpat kā līdz šim, karogs pie iestāžu, uzņēmumu un organizāciju, kā arī dzīvojamajām ēkām būs jāizkar 1.maijā, 4.maijā, 11.novembrī un 18.novembrī. Savukārt karogs sēru noformējumā jālieto 25.martā, 14.jūnijā, 17.jūnijā, 4.jūlijā un decembra pirmajā svētdienā.

Līdz šim karoga lietošanas un izgatavošanas noteikumus reglamentēja likums „Par Latvijas valsts karogu” un Ministru kabineta noteikumi, kuros konstatēti vairāki būtiski trūkumi, kas saistīti ar karoga krāsas reproducēšanu un karoga protokolāro lietošanu. 

Latvijas valsts karoga likums trešajā galīgajā lasījumā tika pieņemts, 80 deputātiem balsojot „par”, nevienam nebalsojot „pret” un 5 deputātiem atturoties.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī