Saeimas komisija: pašvaldības savu zemi varētu iznomāt tikai saskaņā ar Publiskās un privātās partnerības likumu

(27.10.2009.)

Pašvaldībām jādod iespēja savus neapbūvētos zemes gabalus iznomāt, bet tikai saskaņā ar Publiskās un privātās partnerības likumu. Par to otrdien, 27.oktobrī, vienojās Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti, apspriežot grozījumus likumā „Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”.

Piedāvātās izmaiņas likumā paredz atcelt ierobežojumu pašvaldībām iznomāt neapbūvētu zemi, kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda un atbilstoši pašvaldības teritorijas plānojumam paredzēta jaunu pašvaldības ēku celtniecībai vai pašvaldību funkciju īstenošanai. Tādējādi pašvaldības savus neapbūvētos zemes gabalus varētu iznomāt, lai savā teritorijā attīstītu ražošanu un nodrošinātu ar darba vietām iedzīvotājus, norāda grozījumu izstrādātāji.

Komisijas deputāti neiebilda pret minētā ierobežojuma atcelšanu, taču norādīja uz pretrunu, ka uzņēmējam tādējādi tiks atļauta būvniecība uz zemes, kuru pašvaldība zemes reformas laikā ieguvusi, lai būvētu savus objektus.

Kā iespējamo situācijas risinājumu komisija vienojās atbalstīt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas ierosinājumu noteikt, ka pašvaldības savu zemi uzņēmējiem būvju celtniecībai var iznomāt tikai saskaņā ar Publiskās un privātās partnerības likumu. Šādu ierosinājumu komisijas sēdē atbalstīja arī Tieslietu ministrija. 

Komisijas sēdē deputāts Jānis Lagzdiņš (TP) rosināja vispār atteikties no pašvaldību zemes iznomāšanas privātu objektu būvniecībai. „Ja uz pašvaldības zemes, kuru pašvaldība pati neizmanto, kāds grib būvēties, tad jāļauj, un jādod iespēja privātuzņēmējam šo zemi nopirkt,” pauda deputāts.

Patlaban zemi, kura zemesgrāmatā ierakstīta uz valsts vai pašvaldības vārda, piecus gadus nedrīkst atsavināt, ieķīlāt, nodibināt uz to personālservitūtu vai iznomāt to ar tiesībām būvēt ēku kā patstāvīgu īpašuma objektu, ja citos likumos nav noteikts citādi.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija nolēma aicināt par likumprojektu atbildīgo Juridisko komisiju izmaiņas likumā „Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās” papildināt ar atsauci uz Publiskās un privātās partnerības likumu.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde