Zemes nomas maksa piespiedu nomas gadījumā būs seši procenti

(22.10.2009.)

Ja zemes īpašnieks un privatizētā objekta īpašnieks nevarēs vienoties par zemes nomas maksu, tad piespiedu nomas gadījumā zemes nomas maksa no šī gada 1.novembra būs jānosaka seši procenti gadā no zemes kadastrālās vērtības. To paredz Saeimā ceturtdien, 22.oktobrī, galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi piespiedu nomu regulējošos likumos. Privatizētā dzīvokļa un mākslinieka darbnīcas īpašniekam papildus nomas maksai no 2010.gada 1.janvāra iznomātājam būs jākompensē arī nekustamā īpašuma nodoklis.

Nomas maksa 2009. un 2010.gadā nedrīkstēs pārsniegt iepriekšējam gadam aprēķināto zemes gabala nomas maksu vairāk kā par 25 procentiem.

Savukārt, ja par nomas maksu savstarpēji nevar vienoties zemes īpašnieks un valsts vai pašvaldību objekta īpašnieks, tad zemes nomas maksu sešu procentu apmērā varēs noteikt ar 2011.gada 1.janvāri.

Patlaban piespiedu nomas gadījumā zemesgabala nomas maksa nedrīkst pārsniegt piecus procentus gadā no zemes kadastrālās vērtības. Īpašniekiem vienojoties, atsevišķos gadījumos nomas maksu var noteikt zemāku. 

Grozījumi piespiedu nomu regulējošajos likumos nepieciešami, lai līdzsvarotu privatizēto dzīvokļu īpašnieku un zemes īpašnieku pretējās tiesiskās intereses nomas maksas noteikšanā piespiedu nomas gadījumā. Tāpat ar izmaiņām paredzēts novērst Satversmes tiesas spriedumā konstatēto tiesību normu neatbilstību Latvijas Republikas Satversmei, uzsver grozījumu izstrādātāji.

Grozījumi likumā „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” un likumā „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” stāsies spēkā šī gada 1.novembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā