Saeimas komisija: dzīvesvietu nevarēs deklarēt pa pastu

(21.10.2009.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 21.oktobrī, galīgajam lasījumam atbalstīja grozījumus Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, ar kuriem paredzēts atteikties no dzīvesvietas deklarēšanas pa pastu.

Jaunais regulējums nosaka, ka ar 2010.gada 1.janvāri dzīvesvietu vairs nevarēs deklarēt, pa pastu nosūtot iesniegumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP). Turpmāk personām saglabāsies iespēja deklarēties, personīgi ierodoties attiecīgajā pašvaldībā vai PMLP, kā arī elektroniski, izmantojot speciālu tiešsaistes formu.

Deklarēšanas iesniegumus, kas pa pastu nosūtīti līdz šī gada 31.decembrim, PMLP izskatīs līdzšinējā kārtībā.

Šādas izmaiņas likumā nepieciešamas, jo samazināta finansējuma apstākļos PMLP nevar nodrošināt dzīvesvietas deklarēšanu pa pastu, norāda grozījumu autori. Neatbilstoši daudz līdzekļu patlaban tiek tērēts, nosūtot sagatavotu dzīvesvietas deklarāciju personai parakstīšanai, kā arī papildu sarakstei neprecizitāšu novēršanai. PMLP arī vairs neizsūtīs paziņojumus, kas apliecina dzīvesvietas deklarēšanas faktu. Šādu izziņu persona varēs saņemt pēc pieprasījuma. 

Grozījumi arī paredz, ka personai nevajadzēs atkārtoti deklarēt savu dzīvesvietu, ja tā divu mēnešu laikā pēc Latvijas pilsoņa vai nepilsoņa statusa zaudēšanas būs ieguvusi citu tiesisko statusu vai saņēmusi pastāvīgās uzturēšanās apliecību vai uzturēšanās atļauju.

Ārzemniekiem un bezvalstniekiem būs iespēja savu dzīvesvietu deklarēt vienlaicīgi ar uzturēšanās atļaujas saņemšanu PMLP. Tādējādi šīm personām vairs nevajadzēs doties uz pašvaldību, lai deklarētu savu dzīvesvietu.

Paredzēts, ka par likumprojektu „Grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā” Saeima lems 29.oktobrī, un tas stāsies spēkā 2010.gada 1.janvārī, norāda Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta