Saeimas komisija gūst apstiprinājumu, ka bērnu skološana no sešu gadu vecuma nebūs obligāta

(21.10.2009.)

Saeimas Pieprasījumu komisijas deputāti trešdien, 21.oktobrī, uzklausot atbildīgās amatpersonas, guva apstiprinājumu tam, ka no nākamā mācību gada bērnu skološana no sešu gadu vecuma nebūs obligāta.

Deputāti bija nobažījusies par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sākotnējo ieceri, kas paredzēja no nākamā gada noteikt, ka skolas gaitas būs jāuzsāk no sešiem, nevis septiņiem gadiem, kā tas ir patlaban.

Komisijas priekšsēdētāja biedre Ērika Zommere pauda gandarījumu par ministrijas apņēmību turpmākās izmaiņas izglītības sistēmā īstenot sistemātiski, veicot satura reformu visās izglītības pakāpēs un ievērojot bērnu psiholoģiskās un vecuma posmu īpatnības. „Bērnu tiesību apakškomisijas deputāti aizvadītajā nedēļā neguva pārliecību, ka izglītības satura reformas tiks īstenotas, ņemot vērā citu Eiropas valstu un Latvijas ekspertu un profesionāļu viedokļus, taču priecē, ka šodien mēs sadzirdējām vēlmi veikt sistēmiskas pārmaiņas,” uzsvēra Ē.Zommere.

IZM pārstāve Inita Juhņeviča deputātus informēja, ka ministrijas mērķis, veicot vispārējās izglītības reformu, ir sakārtot izglītības saturu atbilstoši bērnu vecuma posmiem, vienlaikus veicot arī pasniedzēju sagatavošanu. I.Juhņeviča skaidroja, ka pirmskolas un 1.-6.klašu izglītības saturs tiks pilnveidots, izmantojot Pasaules Bankas piešķirto finansējumu, savukārt mācību viela 7-9.klasēm - izmantojot Eiropas Savienības fondu līdzekļus. Tādējādi trīs gadu laikā tiktu pārskatīts viss izglītības saturs, teica IZM pārstāve.

Komisijas deputāti atzinīgi novērtēja valdībā apstiprināto plānu no valsts budžeta atjaunot atalgojumu pedagogiem, kuri nodrošina 5 un 6 gadus veco bērnu sagatavošanu skolai un pauda cerību, ka turpmākās izglītības reformas tiks īstenotas nesasteigti, veicinot izglītības kvalitāti un ņemot vērā bērnu intereses.

Pēc IZM amatpersonu uzklausīšanas deputāti noraidīja Latvijas Pirmās partijas un partijas Latvijas ceļš frakcijas deputātu pieprasījumu izglītības ministrei Tatjanai Koķei par IZM īstenoto reformu pamatotību un lietderību.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā