Saeimas komisija Izglītības likumā iekļauj valodas nosacījumus augstākās izglītības studiju programmām

(20.10.2009.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 20.oktobrī, pirms 3.lasījuma apspriežot grozījumus Izglītības likumā, vienojās tajā ietvert normu, kas regulē valsts valodas un svešvalodas lietojumu valsts augstskolās.

Komisijas deputātu atbalstītā likuma norma nosaka, ka valsts dibinātas augstskolas studiju programmas īsteno valsts valodā. Svešvalodu lietošana iespējama tikai atsevišķos gadījumos.

Attiecīga likuma norma jau iekļauta Augstskolu likumā. Ņemot vērā, ka Izglītības likums ir būtiskākais nozari regulējošais likums, deputāti atbalstīja arī šī likuma papildināšanu ar valodas prasībām augstākajai izglītībai.

Komisijas atbalstītais priekšlikums paredz, ka Eiropas Savienības oficiālajās valodās var īstenot studiju programmās, kuras Latvijā apgūst ārvalstu studējošie, kā arī studiju programmas, kas tiek īstenotas starptautiskas sadarbības ietvaros. Ja studijas Latvijā būs ilgākas par sešiem mēnešiem vai pārsniegs divdesmit kredītpunktus, ārvalstu studentam būs jāapgūst arī valsts valoda. Svešvalodā varēs īstenot ne vairāk par piekto daļu no studiju programmas. Izņēmums būs valodu un kultūras studijas, kā arī valodu programmas.

Tāpat, strādājot pie izmaiņām Izglītības likumā, deputāti diskutēja par priekšlikumu vidējās izglītības apguvi noteikt kā obligātu. Pamatojot šo priekšlikumu, deputāts Kārlis Šadurskis (PS) skaidroja, ka obligāta vidējā izglītība ir noteikta daudzās attīstītajās valstīs, un tas vairo šo valstu ekonomisko potenciālo. Arī vairāki komisijas deputāti pauda atbalstu šādai iecerei, vienlaikus norādot, ka tādā gadījumā būtu nepieciešams noteikt vairāku gadu pārejas periodu.

Patlaban Izglītības likums nosaka, ka obligāta ir pamatizglītības iegūšana vai pamatizglītības iegūšanas turpināšana līdz 18 gadu vecumam.

Komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš rezumēja, ka, pirms lemt par priekšlikumu, tiks noskaidrots izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes viedoklis.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija nākamajās sēdēs turpinās darbu pie Izglītības likuma izmaiņu sagatavošanas 3.lasījumam.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde