Saeimas komisija: valsts līdzfinansēs pašvaldību obligātos pabalstus

(14.10.2009.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 14.oktobrī, pauda konceptuālu atbalstu grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, paredzot valsts līdzfinansējumu garantētā minimālā ienākuma (GMI) un dzīvokļa pabalsta izmaksai.

„Spiedīgajos ekonomiskajos apstākļos daudzās pašvaldībās pieaug palīdzības prasītāju skaits un trūkst līdzekļu obligāto pabalstu izmaksai. Valsts šajā situācijā nāks talkā un palīdzēs ar finansējumu, lai pašvaldības grūtībās nonākušajiem iedzīvotājiem varētu izmaksāt GMI un dzīvokļa pabalstu. Šie pabalsti pašvaldībām saviem iedzīvotājiem jānodrošina prioritārā kārtā,” uzsver komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Kopš šī gada 1.oktobra GMI pabalsts tiek diferencēts. Pilngadīgām personām tas noteikts Ls 40 apmērā, bet bērniem - Ls 45.

Likumā paredzēts arī noteikt, ka papildus obligātajiem pabalstiem pašvaldības saistošajos noteikumos var noteikt arī citus pabalstus, bet tikai pamatvajadzību nodrošināšanai. „Tas palīdzēs novērst situāciju, ka atsevišķas pašvaldības izmaksā šai ekonomiskajai situācijai neatbilstoši dāsnus pabalstus, kas nav saistāmi ar iedzīvotāju pamatvajadzībām,” norāda A.Barča. 

Novērtējot ģimenes ienākumus, turpmāk vērā tiks ņemts arī ģimenes valsts pabalsts. Savukārt ienākumos neskaitāmajā summā iekļaus tikai pirmos 50 latus no vecāku pabalsta līdzšinējo 100 latu vietā.

Komisija lēma lūgt Saeimu piešķirt šim likumprojektam steidzamību un paredzams, ka Saeimā tas tiks skatīts divos lasījumos.



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 23.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Svētā Krēsla apustulisko nunciju Latvijas Republikā arhibīskapu V.E. Petar Rajič
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēde
12:40  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde