Saeimas komisija spriež par ES fondu izmantošanu lauku tūrismam

(14.10.2009.)

Zemkopības ministrijas pārraudzībā esošie tūrisma atbalsta aktivitātēm paredzētie Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļi apgūti pietiekami aktīvi, trešdien, 14.oktobrī, secināja Saeimas Eiropas lietu komisija. Vienlaikus komisija rosināja valsts institūcijas aktīvāk koordinēt tūrisma nozares atbalsta pasākumus.

„Zemkopības ministrija savā ziņā ir veiksmes stāsts, jo tā jau vēsturiski visai veiksmīgi spējusi apgūt tās pārraudzībā esošos Eiropas fondu līdzekļus. Līdz ar to ministrija var būt labs paraugs citām institūcijām,” diskutējot par ES struktūrfondu ietekmi uz tūrisma nozares attīstību Latvijā, pauda komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

Kā deputātus informēja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, iepriekšējos gados lauku tūrisma nozarei atvēlētie ES fondu līdzekļi apgūti ļoti intensīvi. 2004.-2006.gada programmēšanas perioda ietvaros no ES līdzekļiem tika atbalstīts lauku tūrisms, ar mērķi dažādot saimniecisko darbību laukos.

Šajā periodā ar ES līdzfinansējumu laukos tapa daudzi viesu nami un kempingi, kuri Latvijas iedzīvotāju un ārzemju tūristu lielās intereses dēļ bija gandrīz pilnībā noslogoti. Patlaban ekonomiskās krīzes dēļ situācija ir mainījusies, un jaunuzcelto viesu namu noslogojums ir krasi krities, pauda J.Dūklavs. 

Vienlaikus ministrs atzina, ka tā dēvētā horizontālā koordinācija starp tūrisma nozari pārraugošajām institūcijām gan nav bijusi pietiekami sekmīga. Komisijas priekšsēdētāja aicināja to novērst un pastiprināti koordinēt tūrisma atbalsta pasākumus starp Zemkopības ministrijas un Ekonomikas ministrijas pakļautībā esošajām institūcijām.

Savukārt deputāte Vineta Muižniece (TP) rosināja vairāk domāt par jauniem piedāvājumiem, kā tūristus ieinteresēt lauku viesu namos uzturēties ilgāk nekā vienu diennakti. Viesu namiem jāpiedāvā papildu atpūtas iespējas, lai ārvalstu tūristi vēlētos palikt vairākas dienas, un valstij ir jāpalīdz tūrisma nozares profesionāļiem šajā jautājumā, pauda deputāte.   

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt