Plāno paplašināt pašvaldību tiesības reglamentēt vasaras kafejnīcu darbību

(13.10.2009.)

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 13.oktobrī, strādājot ar grozījumu Alkoholisko dzērienu aprites likumā sagatavošanu 2.lasījumam, vienojās paplašināt pašvaldību tiesības noteikt darbības nosacījumus mazumtirdzniecības novietnēm.

„Šobrīd noteiktie ierobežojumi lieku reizi apgrūtina restorānu un kafejnīcu darbību. Savulaik likumā tika ierakstīts, ka vasaras kafejnīcas alkohola tirdzniecības licenci var saņemt tikai uz pieciem mēnešiem, turklāt tās drīkst tirgot alkoholu, kas nav stiprāks par sešiem grādiem,” skaidro komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Deputāti norādīja, ka āra kafejnīcām būtu jādod iespēja darboties arī ilgāk par pieciem mēnešiem. Tāpat viņi neredz šķēršļus, kāpēc vasaras kafejnīcās nevarētu tirgot vīnu. Vienlaikus komisijas deputāti pauda pārliecību, ka šajā gadījumā universāli nosacījumi nav jānosaka likumā, bet jādod pašvaldībām plašākas tiesības regulēt šo jomu.

Komisijas atbalstītais priekšlikums paredz, ka turpmāk katra pašvaldība alkohola mazumtirdzniecību novietnēs varēs atļaut, izdodot saistošos noteikumus.

Pašvaldība saistošajos noteikumos varēs noteikt laika periodu, kurā tirdzniecība ir atļauta, kā arī kārtību kādā saskaņojama alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības novietnes vieta. Tāpat pašvaldībai būs tiesības noteikt maksimāli pieļaujamo absolūto spirta daudzumu alkoholiskajos dzērienos, kuru mazumtirdzniecība atļauta novietnēs.

Pašreizējā kārtība paredz, ka pašvaldības atļautās vietās alkoholisko dzērienu tirdzniecības licence novietnēm tiek izsniegta uz laiku līdz pieciem mēnešiem kalendārajā gadā un novietnēs tirgotā alkohola absolūtais spirta daudzums nedrīkst pārsniegt sešus tilpumprocentus.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem