Saeimas komisija: pašvaldības pašas varēs lemt par sociālā dzīvokļa īres maksu

(13.10.2009.)

Turpmāk pašvaldības pašas varēs lemt, par kādu maksu izīrēt sociālos dzīvokļus, paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā otrdien, 13.oktobrī, konceptuāli atbalstītais grozījums likumā „Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām mājām”.

No likuma paredzēts izslēgt obligāto nosacījumu, ka sociālā dzīvokļa īres maksai jābūt vismaz trīs reizes zemākai par īres maksu, kas noteikta attiecīgās kategorijas pašvaldības dzīvokļiem. Taču tiks saglabāts nosacījums, ka sociālā dzīvokļa īres maksai jābūt zemākai par citu pašvaldības izīrēto dzīvokļu īres maksu.

Patlaban nav pamata noteikt trīs reizes mazāku sociālā dzīvokļa īres maksu, jo tas rada nevienlīdzīgu attieksmi pret tiem sociāli maznodrošinātajiem, kuri īrē sociālo dzīvokli, un tiem, kuri īrē citus pašvaldības dzīvokļus, norāda likumprojekta autori.

Sociālo dzīvokļu īpatsvars Latvijā ir ļoti zems, un īres maksa par šādu mājokli ir salīdzinoši neliela. Lielākie maksājumi maznodrošinātajiem ir par siltumu un citiem komunālajiem pakalpojumiem, taču tos pārsvarā sedz pašas pašvaldības. Tāpēc nav pamata bažām, ka pasliktināsies sociālo dzīvokļu īrnieku stāvoklis, komisijas sēdē pauda Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Aino Salmiņš. 

Grozījums likumā izstrādāts, lai samērotu pašvaldībām pieejamos finanšu līdzekļus ar tiesību aktos noteiktajām funkcijām, uzdevumiem, tiesībām un pienākumiem.

Par grozījumu likumā „Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām mājām” trīs lasījumos vēl jālemj Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde