Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze ar valdības vadītāju vienojas par finansējuma nodrošināšanu neatliekamajai palīdzībai

(12.10.2009.)

Valsts radīs līdzekļus, lai apmaksātu šogad stacionāros sniegto neatliekamo medicīnisko palīdzību. Par to tika panākta vienošanās pirmdien, 12.oktobrī, Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem tiekoties ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, partijas „Jaunais laiks” valdes priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu un veselības nozares sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem.

Lai samaksātu par šogad iedzīvotājiem sniegtajiem neatliekamās palīdzības pakalpojumiem, papildus nepieciešami apmēram 25 miljoni latu.  

„Joprojām strādājot kā ārsts, labi zinu situāciju slimnīcās: daudzviet viss neatliekamajai palīdzībai atvēlētais budžets jau ir izmantots un novembrim un decembrim pieejamais finansējums ir nulle. Mediķi ir neziņā par nākotni, jo nauda, lai samaksātu par jau padarīto darbu, valsts budžetā patlaban nav paredzēta. Šī situācija prasa neatliekamu risinājumu, tādēļ iniciēju šodienas tikšanos, lai nonāktu pie vienota redzējuma par to, kas notiks veselības aprūpes jomā,” uzsver G.Daudze. „Neskatoties uz to, ka 2010.gada budžeta projektā gaidāms vēl lielāks samazinājums, bijām vienisprātis, ka veselības jomu tas neskars un tai joprojām tiks saglabāts finansējums iepriekš plānotajā apmērā - 3,4 procenti no iekšzemes kopprodukta. Tāpat šodien guvu valdības vadītāja apliecinājumu, ka mediķu algas vēl lielāku samazinājumu nākamgad nepiedzīvos,” norāda Saeimas priekšsēdētājs.

Tikšanās laikā panākta arī vienošanās, ka Veselības ministrijai sadarbībā ar nozares nevalstisko organizāciju pārstāvjiem līdz 2010.gada 1.maijam jāaktualizē veselības aprūpē strādājošo cilvēkresursu attīstības plāns, nosakot reālajai situācijai atbilstošus atalgojuma principus. „Ir skaidrs, ka šādā krīzes situācijā valsts patlaban nespēj ārstiem maksāt 2,5 vidējās algas tautsaimniecībā, kā to noteica iepriekšējais cilvēkresursu attīstības plāns. Taču tas nenozīmē, ka nav jābūt redzējumam par to, kā situācija attīstīsies nākotnē. Krīze nav mūžīga un mediķiem ir jāzina, ar ko rēķināties,” uzsver G.Daudze.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: „Veselības aprūpe un slimnīcas šogad ir piedzīvojušas ārkārtējus finansējuma samazinājumus. Tādēļ nekavējoši ir jārod risinājumi un līdzekļi diviem pēdējiem šī gada mēnešiem, kas Finanšu ministrijai jau uzdots. Vienlaikus paliek spēkā apsolījums, ka nākamajā finanšu gadā veselības aprūpei tiks piešķirti 3,4 procenti no iekšzemes kopprodukta, lai izslēgtu jebkādas nepamatotas spekulācijas un debates par jautājumu, kas skar 2010.gadu.”

Sarunā piedalījās arī Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības padomes priekšsēdētājs Valdis Keris.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt