Saeimas komisija aicina aktivizēt Rail Baltica projekta izstrādi

(07.10.2009.)

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 7.oktobrī, aicināja Latvijas atbildīgās institūcijas aktīvāk sadarboties ar kaimiņvalstīm, lai Eiropas Savienības (ES) līmenī aktivizētu darbu pie dzelzceļa projekta Rail Baltica izstrādes. Par to deputāti vienojās, apstiprinot nacionālās pozīcijas 9.oktobra ES Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomei.

Runājot par padomē gaidāmajām ministru debatēm transporta ilgtspējīgas attīstības jautājumā, deputāti Rail Baltica dzelzceļa projektu minēja kā vienu no būtiskākajiem transporta projektiem. Jaunais ātrgaitas dzelzceļš tiktu būvēts līnijā Berlīne-Varšava-Viļņa-Rīga-Tallina, kas ļautu Latvijas un visas Baltijas dzelzceļa tīklu savienot ar Rietumeiropu, uzsvēra deputāti.

Informējot par projekta izstrādes gaitu, Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji skaidroja, ka patlaban joprojām gan nacionālajā, gan visas ES līmenī notiek projekta izpētes process. Līdz 2013.gadam nevar runāt par papildu finansējuma piesaisti projekta ātrākai virzībai, informēja SM pārstāvji.

Komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle kritiski vērtēja šādu kavēšanos. „Projekts jau vairāk nekā trīs gadus atrodas izpētes stadijā un tālāk netiek. Nepieciešams daudz aktīvāk sadarboties ar Igauniju, Lietuvu un Poliju, lai Briselē sekmīgāk lobētu Rail Baltica izbūves reālu uzsākšanu,” uzsvēra V.Paegle.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā