Saeimas apakškomisija: skolas autobusi ir būtisks atbalsts izglītības pieejamībai

(06.10.2009.)
Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija otrdien, 6.oktobrī, pēc tikšanās ar atbildīgo institūciju pārstāvjiem secināja, ka autobusu iegāde ir būtisks solis skolēnu pārvadājumu jautājuma risināšanā pašvaldībās, tomēr jāmeklē arī citi risinājumi izglītības pieejamības nodrošināšanai.

„Vispārējās izglītības iestāžu sistēmas reorganizācija norisinājās pēdējā brīdī un ļoti strauji, tādējādi rūpes par skolēniem lielā mērā noveļot uz pašvaldību pleciem. Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas aptaujā ir secināts, ka kopumā pašvaldības nodrošina bērniem transportu, tomēr jautājums paliek - cik daudz un bieži. Pozitīvi vērtējams rastais finansējums skolēnu autobusu iegādei, taču ar to visas problēmas atrisinātas netiks,” norāda apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis.

Kā noskaidroja deputāti, gan Pasaules Banka, gan arī Šveices valdība ir gatava dot finanšu līdzekļus jaunu skolēnu autobusu iegādei. Šveices finansiālā palīdzība ļaus iegādāties 110 skolēnu autobusus, savukārt Pasaules Banka dos līdzekļus 66 autobusu iegādei. Jaunie autobusi varētu tikt piegādāti līdz nākamā gada augustam.

Pašvaldībās, kurās norisinājusies skolu reorganizācija un likvidācija, valsts kompensēs 90 procentus no pašvaldību izdevumiem skolēnu pārvadājumiem. Šīs pasākums tiks īstenots līdz 2011.gada 31.decembrim, deputātus informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas pārstāvis. Šim mērķim no valsts budžeta līdz gada beigām tiks izlietoti 240 tūkstoši latu.

„Pašreizējais risinājums atvieglos pašvaldību darbu, tomēr situācija, ka sākumskolas vecuma bērniem jāceļas sešos no rīta, lai dotos uz skolu, nav vērtējama kā normāla. Turklāt novados ievērojami mazinājies finansiālais atbalsts interešu izglītībai, un skolēniem vairs nav pieejamas pagarinātās dienas grupas, kas ievērojami apgrūtina gan skolēnu, gan arī vecāku dzīvi,” atzina apakškomisijas priekšsēdētājs.  

Lai turpmāk izglītības iestādes par slēgšanu neuzzinātu pēdējā brīdī, Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija plāno rosināt Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju veikt grozījumus Izglītības likumā, lai ieviestu normu, kas noteiks, ka jebkuras izglītības iestāžu reformas būs jāizziņo sešus mēnešus iepriekš. Turklāt būtu jāparedz, ka reformas nedrīkstēs īstenot mācību gada vidū, norāda J.Dukšinskis.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem vispārējās izglītības iestāžu reformas ietvaros Latvijā likvidētas 59 skolas un 79 reorganizētas, pārveidojot tās par pirmskolas izglītības iestādēm, saglabājot tikai sākumskolas izglītību vai pievienojot citai novada teritorijā esošai skolai.




Saeimas Preses dienests
Piektdien, 29.martā