Vairāk ierobežos valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību un to „meitas sabiedrību” ziedojumus

(06.10.2009.)

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 6.oktobrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā „Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”, kas paredz stingrākus ierobežojumus valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību un to „meitas sabiedrību” ziedojumiem.

Ar grozījumiem iecerēts noteikt, ka gan valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrība, gan arī šādas kapitālsabiedrības „meitas sabiedrība” drīkstēs ziedot tikai tad, ja iepriekšējā saimnieciskajā gadā tā ir strādājusi ar peļņu. Ziedojumiem varēs atvēlēt ne vairāk par 10 procentiem no tīrās peļņas.

Patlaban šādi ierobežojumi nav noteikti. Turklāt šobrīd ierobežojumi ziedot attiecas tikai uz valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrībām, nevis to „meitas sabiedrībām”.

Gadījumā, ja valsts kapitālsabiedrības vai to „meitas sabiedrības” ziedojuma summa pārsniegs 2000 latu, ziedojumu drīkstēs piešķirt tikai ar Ministru kabineta atsevišķu piekrišanu, bet ja summa ir no 500 līdz 2000 latiem - ar finanšu ministra piekrišanu. Vienlaikus komisija vienojās vēl diskutēt par minēto sliekšņu pamatotību.

Atbalstu izstrādātajiem grozījumiem komisijas sēdē šodien pauda gan Finanšu ministrija, gan arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, uzsverot arī nepieciešamību vēl pilnveidot noteikumus, kas saistīti ar ziedošanu.

Izmaiņas likumā nepieciešamas, lai pilnveidotu dāvināšanas tiesisko regulējumu un taupītu valsts un pašvaldību līdzekļus, kā arī novērstu gadījumus, kad aiz dāvinājumiem vai ziedojumiem tiek slēpti citi darījumi, norāda grozījumu autori.

Par grozījumiem likumā „Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” trijos lasījumos vēl lems Saeima.




Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā